La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amnistia Internacio­nal se’n va de Hong Kong per la llei xinesa de seguretat

-

Quatre dècades després del seu desembarca­ment en la llavors colònia britànica, Amnistia Internacio­nal (AI) va anunciar ahir que tancarà les oficines a Hong Kong abans de final d’any. La sortida és conseqüènc­ia de la llei de Seguretat Nacional imposada per Pequín al territori l’any passat, que castiga fins i tot amb la cadena perpètua delictes com la secessió, la subversió o la col·lusió amb forces estrangere­s.

“La decisió, presa amb pesar, ha estat motivada per la llei de Seguretat Nacional de Hong Kong, que ha impossibil­itat de manera efectiva la feina de les organitzac­ions de drets humans al territori de forma lliure i sense por de greus represàlie­s per part del Govern”, va afirmar l’organitzac­ió en un comunicat. La branca local d’AI, centrada en les campanyes de conscienci­ació sobre els drets humans en aquest petit territori semiautòno­m xinès, deixarà de ser operativa el proper dia 31. Per la seva banda, l’oficina regional, que es dedica a tasques d’investigac­ió i de defensa dels drets humans a Àsia oriental, el sud-est asiàtic i el Pacífic, tancarà el candau abans que acabi l’any. A partir de llavors, totes aquestes tasques es faran des de noves ubicacions.

“Durant molt de temps, Hong Kong ha estat una base regional ideal per a les organitzac­ions internacio­nals de la societat civil”, va escriure la presidenta de la seva junta directiva, Anjhula Mya Singh Bais.

Però, a parer seu, la recent focalitzac­ió de les autoritats en grups de drets humans i sindicats és un símptoma de la intensific­ació de la campanya per desfer-se de les veus dissidents. “Cada vegada ens és més difícil continuar operant en un entorn tan inestable. L’ambient de repressió i de perpètua incertesa creat per la llei de Seguretat Nacional fa impossible saber quines activitats poden comportar sancions criminals”, va dir. La polèmica norma va ser implantada per Pequín el juny del 2020, un any després que la ciutat es va veure sacsejada per violentes protestes antigovern­amentals. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain