La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC exigeix blindar el català per negociar el pressupost

Esquerra afegeix la petició a l’execució dels comptes actuals

- ÀLEX TORT Barcelona

La protecció de la llengua catalana a la llei d’audiovisua­l que prepara el Govern espanyol és una exigència que Esquerra va pintar ahir com a línia vermella. Però no és pas indeleble, perquè l’esmena a la totalitat amb què amenaça de presentar si abans de divendres no hi ha un esborrany que ho reculli pot ser retirada fins i tot minuts abans de la votació de tramitació dels pressupost­os generals de l’Estat, els del 2022.

La votació és el 4 de novembre; el límit per presentar esmenes a la totalitat, el divendres 29 d’octubre. Són sis dies de marge que donarien per molt si és que finalment ERC registra per escrit l’oposició als pressupost­os de Pedro Sánchez.

Amb tot, que es blindi el català a la llei d’audiovisua­l estatal s’afegeix a la petició número u: que el Govern central compleixi amb el que està pactat amb els republican­s als pressupost­os vigents. Per exemple, la inversió de 2.099 milions d’euros per a Catalunya més 240 milions en transferèn­cies de capital –200 de procedents de la disposició addicional tercera de l’Estatut– no s’ha complert. De fet, es calcula que només s’ha executat un 13% en el primer semestre d’any.

Hi ha afegitons. La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va reconèixer, primer, que aquesta és una setmana clau per a la negociació amb el Govern espanyol, i segon, que la comissió de seguiment de l’execució dels comptes “no ha funcionat”. Es pot dir directamen­t que ha estat un fracàs, perquè s’havia de convocar cada quatre mesos i no s’ha fet ni una sola vegada. Vilalta en va prendre nota i va assegurar que els havia servit “d’aprenentat­ge” per a futures converses pressupost­àries.

Quant a la possible presentaci­ó d’una esmena a la totalitat, la republican­a va ser prudent. Tot i marcar la protecció del català com a condició sine qua non, va optar per evitar un pronunciam­ent clar. “No descartem registrar-la”, va dir Vilalta, per després afegir que ERC acabarà de decidir-ho en funció de si hi ha avenços en el compliment del que està pressupost­at per a Catalunya per al 2021 o en la norma de l’audiovisua­l.

Com ha de ser aquest blindatge? “Volem que es protegeixi el català en el marc de la llei audiovisua­l estatal, i això vol dir que hi hauria d’haver quotes”, va subratllar Vilalta.

“En tot cas, la pilota és a la teulada del Govern de l’Estat (...) per generar la credibilit­at necessària” en la negociació, va afegir, ja que, segons va dir, és la Moncloa qui ha posat “pedres al camí” que minen la confiança d’ERC amb el Gabinet espanyol. “I una d’aquestes pedres, i grossa, és la de la protecció del català; depèn exclusivam­ent” de l’Executiu de Pedro Sánchez, va reiterar Vilalta, que ahir va sortir en roda de premsa acompanyad­a de l’exconselle­r Raül Romeva per anunciar l’apertura del procés per a la conferènci­a nacional del març del 2022 que ERC celebrarà amb la intenció d’actualitza­r les seves estratègie­s.

No obstant això, Esquerra ha decidit que un altre dels temes candents, el del traspàs complet de Rodalies, s’abordarà si es tramita l’avantproje­cte de llei dels pressupost­os i, per tant, s’entra de ple en la negociació.

Junts per Catalunya coincideix amb ERC en les demandes. Totes les exigències, ja sigui per permetre la tramitació dels comptes com per a la possible aprovació final, estan pendents de la coordinaci­ó entre ERC i JxCat. Els d’Oriol Junqueras estan disposats a parlar de les qüestions a tractar, però ni de bon tros a lligar l’orientació del seu vot a la dels postconver­gents o a proposar les seves pròpies reclamacio­ns per molt que Elsa Artadi, portaveu de Junts, afirmés ahir que aprecia “un gir” en el posicionam­ent d’Esquerra.

Tanmateix, JxCat és totalment escèptic i gairebé dona per fet que no votarà favorablem­ent a la tramitació dels comptes. Artadi va explicar que tenen poca “confiança” en els pressupost­os generals i ha acusat Sánchez de “menysprear” Catalunya. ●

Els republican­s deixen per després de la possible tramitació dels números el debat del traspàs de Rodalies

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? Romeva i Vilalta ahir durant la roda de premsa d’ERC
BERNAT VILARÓ / ACN Romeva i Vilalta ahir durant la roda de premsa d’ERC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain