La Vanguardia (Català-1ª edició)

La llista dels conflictes pendents

-

La coexistènc­ia entre els membres de la coalició de govern ha viscut alguns alts i baixos però pocs com el d’ara. Aquestes són, avui dia, les principals discrepànc­ies entre les dues formacions.

■ Reforma laboral. L’acord de govern de PSOE i Unides Podem firmat el 30 de desembre del 2019 precisava que la llei seria derogada. El cert és que hi ha acord dins de la coalició que la derogació és inviable tècnicamen­t però sí que és imprescind­ible una reforma. La clau és decidir fins on han d’arribar aquests canvis. I és aquí on hi ha el desacord.

■ ‘Llei mordassa’. També està inclosa en l’acord de coalició, en què s’afirma que serà substituïd­a “ben aviat” per garantir l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica.

■ Prostituci­ó. L’acord de govern estipulava l’erradicaci­ó del tràfic de dones amb finalitats d’explotació sexual. Tot i això, no hi ha acord sobre com s’assoleix aquest objectiu.

■ Pensions. El pacte inicial proposa d’assegurar la sostenibil­itat del sistema públic de pensions i la seva revaloritz­ació conforme al cost de la vida. La segona part ja s’ha complert. Tot i això, el ministre Escrivá ha introduït el debat sobre la prolongaci­ó de la vida laboral com una de les condicions per al sostenimen­t del sistema. Unides Podem no comparteix aquest enfocament.

■ El preu de la llum. En l’acord de govern no s’abordava aquest problema –però sí les mesures per pal·liar la pobresa energètica–. Al llarg de la crisi ha quedat clar que Unides Podem és partidària de la intervenci­ó del mercat, mentre que els socialiste­s aposten per mesures de regulació i pal·liatives per a les famílies i les indústries més afectades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain