La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP vol que la UE vigili la reforma laboral a Espanya

El líder popular avisa que els pressupost­os “neixen morts”

- CARM(N D(L RI(GO Madrid

La baralla per la reforma laboral no es queda entre els dos socis del Govern central. El Partit Popular, que la va impulsar, està disposat a recórrer a Europa perquè impedeixi que se suprimeixi aquesta regulació.

Amb aquesta finalitat Pablo Casado va prometre ahir, durant el Congrés de l’Institut de l’Empresa Familiar celebrat a Pamplona, que “arribarem fins al final davant les institucio­ns europees perquè la reforma laboral es mantingui”.

Amb una advertènci­a a Pedro Sánchez: que els fons de recuperaci­ó estan lligats al fet que el mercat laboral s’orienti a la flexibilit­at, i que el que s’aprovi sigui fruit del diàleg social.

Per Casado cap d’aquestes dues premisses no es donen si es deroga la reforma, i aquesta queixa és la que precisamen­t portarà el PP a les institucio­ns europees.

La reforma laboral, va insistir Pablo Casado, “va crear tres milions de llocs de treball a Espanya” durant els governs del PP i ara ha permès, durant la pandèmia, que molts treballado­rs es poguessin acollir als expedients de regulació d’ocupació temporal.

Però el futur del mercat de treball no és l’únic que amoïna Casado, que després de les previsions del Banc d’Espanya considera que “vivim un moment d’incertesa molt preocupant”, amb un producte interior brut (PIB) que pujarà la meitat del que havia previst el Govern espanyol, i amb unes previsions que fan que els pressupost­os de l’Estat “neixin morts”.

Als populars no només els preocupa el PIB, també el deute, que arriba a un 125%, en un moment que l’Executiu central, segons Casado, fa la política contrària a la que convé a Espanya, amb pujades d’impostos i una despesa pública irresponsa­ble”, que en els pressupost­os s’incrementa en 439.000 milions, amb “partides peronistes per comprar votants” en sectors molt concrets, com ara el dels joves.

Per Casado la recuperaci­ó, contràriam­ent al que havia dit Sánchez, no serà en forma de V, és a dir, no hi haurà una recuperaci­ó ràpida, cosa que fa que el moment “sigui greu”.

La recepta del líder del PP és la baixada d’impostos –començant per la supressió dels de patrimoni, el de succession­s i donacions– i “una despesa responsabl­e”, raó per la qual el PP es compromet a reduir a la meitat el nombre de ministeris i el d’assessors si arriba al Govern espanyol .

També considera indispensa­ble garantir la seguretat jurídica, perquè no fer-ho, com passa amb Sánchez, inhibeix els inversors. Això es concretarà en “la despolitit­zació dels reguladors” i de la Justícia, de manera que insisteix a renovar el Poder Judicial, però amb una reforma de la llei perquè els jutges elegeixin els jutges. Si arriba aquest compromís, va dir Casado, la seva “disposició a acordar” el CGPJ és ferma, com ha demostrat amb la renovació de les altres institucio­ns europees. ●

Casado retreu a Sánchez la “despesa irresponsa­ble” per “comprar vots” al més pur estil “peronista”

 ?? EDUARDO SA Z / EP ?? Pablo Casado a l’Institut de l’Empresa Familiar
EDUARDO SA Z / EP Pablo Casado a l’Institut de l’Empresa Familiar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain