La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CUP proposa una oficina que sancioni els Mossos

Els cupaires, ERC, Junts i els comuns estudiaran l’opció

- O (P CAL (T Barcelona

A finals de juliol el Parlament va aprovar amb el vot dels tres partits independen­tistes i els comuns una resolució per crear una comissió d’estudi sobre el model policial amb l’objectiu d’avaluar i investigar les actuacions policials amb la possibilit­at d’implementa­r mecanismes independen­ts de control i fiscalitza­ció d’aquestes actuacions. Ara aquesta comissió ja té presidenta, la cap de files de la CUP a la Cambra, Dolors Sabater, i està en espera de constituir-se.

Però mentrestan­t els anti-capitalist­es, socis necessaris del Govern per aprovar els pressupost­os del 2022, ja posen concrecion­s damunt la taula. Ahir dilluns la diputada anticapita­lista Eulàlia Reguant va explicar que el seu grup proposa una oficina de transparèn­cia policial que pugui sancionar els agents dels Mossos d’Esquadra al marge de la justícia i “amb més celeritat” si es considera que els agents cometen males pràctiques. Ho va dir en una entrevista al programa Cafè d’idees de La 2 de TVE, en què va confirmar una informació avançada a Catalunya Ràdio en el sentit que els partits independen­tistes i els comuns avancen en un acord per definir aquest organisme, que seria públic i independen­t.

La proposta hauria d’estudiar, a parer de Reguant, “com es podrien sancionar els mossos al marge de la justícia i amb més celeritat que la justícia”, perquè, segons va recordar, “hem vist casos en què els agents continuen actuant estant en processos judicials”. Qüestionad­a pels possibles suports que pogués obtenir la proposta, la dirigent anticapita­lista va apuntar que “la resta de grups l’estan estudiant”, un extrem confirmat posteriorm­ent per la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que va matisar que ara la proposta entra a la comissió d’estudi per veure si es pot dur a terme.

Qui va mostrar la seva oposició frontal a la proposta va ser el diputat del PSC-Units per Avançar i exconselle­r d’Interior Ramon Espadaler, que va recordar a través de Twitter que la comissió “encara no ha estat constituïd­a”, de manera que “el Parlament no estudia res”. “Una altra cosa és que la majoria que sosté el Govern es plegui, una vegada més, als designis de la CUP quan comencin els treballs”, va augurar el dirigent democristi­à.

Al marge d’aquesta proposta, Reguant també va contestar al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que divendres, a l’acte central de les Esquadres, es va preguntar “què té de canviar el món el fet de tirar pedres a la policia o cremar contenidor­s (...), què té de transforma­dor i revolucion­ari?”. La diputada va dir que no se sent al∙ludida, però va advertir que aquestes paraules “tenen un caràcter polític i miren d’incidir en el debat polític” sobre la comissió esmentada. Reguant va avisar la cúpula policial que si no volen que se’ls utilitzi políticame­nt, que no ho facin també ells. ●

 ?? AAVID ZORRAKINO / EP ?? Eulàlia Reguant
AAVID ZORRAKINO / EP Eulàlia Reguant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain