La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arquitectu­ra transforma­dora

-

Barcelona va ser designada el juliol passat capital mundial de l’arquitectu­ra i amfitriona del congrés de la Unió Internacio­nal d’Arquitecte­s (UIA) de l’any 2026. Aquesta elecció hauria suposat, en qualsevol circumstàn­cia, un reconeixem­ent per al prestigi arquitectò­nic de la nostra ciutat, on conviuen exemples esplèndids de l’arquitectu­ra gòtica amb edificis d’última generació, passant per l’Eixample projectat per Ildefons Cerdà, que l’organitza de manera irreprotxa­ble des de fa més de segle i mig, o per l’explosió del modernisme. Però, en la conjuntura actual, aquesta elecció dona a Barcelona una oportunita­t d’or per reivindica­r el potencial transforma­dor de l’arquitectu­ra i, així, associar-se a l’avantguard­a.

Des de l’Agenda 2030 fins al green deal o la distribuci­ó dels excepciona­ls ajuts postpandèm­ia de la Unió Europea, hi ha diverses iniciative­s institucio­nals que interpel∙len l’arquitectu­ra. Perquè aquesta disciplina es distingeix potser sobre moltes d’altres per la condició de punt de confluènci­a de diferents reptes, així com per la capacitat per donar-los una resposta articulada.

La crisi climàtica, la lluita contra la desigualta­t i per la cohesió social, la progressiv­a digitalitz­ació de la societat, l’estalvi energètic i de recursos naturals, els moviments migratoris, etcètera són desafiamen­ts dispars que requereixe­n una resposta. I, a l’hora de formular-la, l’arquitectu­ra és una veu molt pertinent, perquè poques discipline­s poden enfrontar-se simultània­ment a tants desafiamen­ts i donar-los una resposta integrada i eficaç.

Des d’aquesta perspectiv­a, la capitalita­t mundial de l’arquitectu­ra de Barcelona per al 2026 –trenta anys després d’ostentar-la el 1996– constituei­x una oportunita­t especial per aportar solucions i consolidar altre cop el bon nom arquitectò­nic barceloní.

L’Ajuntament de Barcelona, la Generalita­t de Catalunya i el Govern d’Espanya, juntament amb el Consell Superior de Col∙legis d’Arquitecte­s d’Espanya i el Col∙legi Oficial d’Arquitecte­s de Catalunya, les cinc institucio­ns que van col∙laborar per aconseguir la seu, van donar ahir el tret de sortida al programa d’actes cap al 2026. Un programa encara inconcret –llevat que la tradiciona­l Setmana d’Arquitectu­ra que se celebra a la primavera deixarà pas a un festival d’un mes de durada–, però que il∙lustra el compromís institucio­nal amb la iniciativa. Ens alegrem de l’existència d’aquest compromís, i desitgem que es transformi com més aviat millor en propostes de pes. ●

Barcelona llança la capitalita­t de l’arquitectu­ra en una conjuntura crucial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain