La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jesús Moncada a les Canàries

- Màrius Serra

La medievalis­ta i narradora Antònia Carré Pons ha creat un segell editorial que es diu com la cansalader­ia artesana que havia regentat la seva família: Cal Carré. Entre els primers llibres, sempre breus i saborosos, hi ha cinc contes de Jesús Moncada: Cinc vells. El més breu dels cinc és Nit d’amor del coix Silveri, un destil∙lat del combustibl­e essencial que va impulsar la literatura de Moncada. Els vilatans d’un poble que dos anys després ha de ser inundat reben la notícia que els indemnitza­ran amb 50.000 pessetes per cada membre de la família. Una morterada que fa vessar la cobdícia del coix Silveri cap a la luxúria. D’entrada, li preocupa que el seu sogre, ja ancià i de salut precària, aguanti els propers vint-i-quatre mesos. Tot seguit li passa pel magí que el termini permet encabir-hi la gestació d’un nou membre de la família i torna a acostar-se a la seva dona amb intencions libidinose­s.

El conte desemboca en un descarnat revers de la prostituci­ó en el clos matrimonia­l: “Va arromangar-li la camisa. La dona es va encongir; després, acovardida, sense força, va començar a plorar silenciosa­ment. –Seran cinquanta mil pessetes més, Joana... Cinquanta mil pessetes... –li repetia Silveri a l’orella”. Aquesta escena de sexe procreatiu, amb el marit exercint de proxeneta legitimat pel contracte matrimonia­l, es complement­a en un altre conte ( Preparatiu­s de viatge) amb una hilarant repassada d’expression­s paradoxals proferides per alguns personatge­s durant l’èxtasi sexual, com ara “Visca la reforma agrària” en boca d’un latifundis­ta andalús.

No costaria gaire arribar a un consens general sobre el paper irradiador de la Mequinensa inundada pel pantà en la literatura del sorneguer Moncada. El constant bombardeig per tele, mar i Twitter d’imatges hipnòtique­s sobre l’erupció de Cumbre Vieja hi fa pensar. Els focs artificial­s que espurnegen a la caldera del volcà són tot un espectacle, però el que resulta veritablem­ent impactant és l’avenç de les llengües de lava. Els negrosos sucs gàstrics del planeta engoleixen cases, esglésies, plantacion­s i poliesport­ius tot sepultant un microcosmo­s que ja afecta milers de canaris. Tota mena de dispositiu­s ens permeten ser espectador­s astorats de la destrucció de tot el seu món a càmera lenta.

Les catàstrofe­s sense urgències extremes deuen provocar una altra mena de desesperac­ió que les instantàni­es, però el resultat final és el mateix que va impulsar Jesús Moncada a bastir una obra literària falcada en la memòria d’un món desaparegu­t. Fa més d’un mes que a La Palma planten llavors de futurs Moncada canaris. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain