La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense mascaretes al pati

- Pediatre i epidemiòle­g. Institut ISGlobal

Ha arribat el moment de començar el debat sobre com es poden anar flexibilit­zant algunes mesures que comencen a ser massa restrictiv­es en el context epidemiolò­gic actual. El debat s’ha de centrar en el risc d’aquest tipus de decisions per a la transmissi­ó comunitàri­a, i no en arguments, de vegades una mica puerils, sobre com les mascaretes són una amenaça i una càrrega insuportab­le per als nens.

Tot i que és veritat que alguns logopedes han alertat que als nens més petits que estan aprenent a parlar i a expressars­e els pot resultar més complex fer-ho amb un professor emmascarat, i que la comunicaci­ó emocional en qualsevol edat queda dificultad­a, queda clar que l’ús generalitz­at de les mascaretes en els nens és totalment segur, i més ben tolerat que entre els adults.

Fa cinc mesos l’Associació Espanyola de Pediatria va actualitza­r les recomanaci­ons per a una tornada a l’escola segura el curs 2021-2022. Es van considerar les premisses que s’havien de complir abans de començar la desescalad­a de mesures establerte­s per a les escoles. Incloïen una transmissi­ó nacional baixa (amb incidèncie­s per sota de 25 casos/100.000 habitants en 14 dies), i sobretot una alta cobertura vacunal dels alumnes més grans de 12 anys.

Moltes zones del nostre territori ja compleixen les dues premisses, i el país avança sense grans sobresalts cap a la nova normalitat. Per tant, sembla raonable que en l’entorn segur de les escoles, on els casos i la transmissi­ó durant aquestes primeres sis setmanes de curs escolar han estat gairebé anecdòtics, ja plantegem mesures per normalitza­r també l’experiènci­a escolar dels nostres nens.

En el context epidemiolò­gic actual, retirar les mascaretes al pati, malgrat la impossibil­itat de respectar la distància de seguretat o la barreja entre grups bombolla, sembla una mesura amb un risc baix i molt assumible. L’últim any les escoles ens han servit de centres sentinella per a una bona vigilància epidemiolò­gica i d’excel∙lents indicadors del que passava a escala comunitàri­a. El baixíssim risc de contagiar-se de covid que tenen els nens els fa la població d’elecció per anar avaluant l’alliberame­nt de noves mesures. Mentre esperem que això passi, podem avançar sense cap por als patis de les escoles. Això serà coherent amb la recomanaci­ó general sobre ús de mascaretes en exteriors que impera al nostre país des de finals de juny. Encara que la lletra petita d’aquesta recomanaci­ó indica clarament que les mascaretes s’han d’utilitzar si no es pot garantir la distància de seguretat, només cal fixar-se en la realitat dels nostres carrers per adonarnos de l’escàs seguiment d’aquesta norma, sobretot entre els adults.

Les mascaretes no desapareix­eran de les nostres vides a curt termini. Han estat (i continuen sent), amb les vacunes, el nostre gran escut protector davant el coronaviru­s i molts altres virus respirator­is. No vulguem córrer més del que toca. Però, en el que toqui, avancem, sisplau.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain