La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC cristal·litza un govern de quatre partits a Badalona

El govern que sorgeix després de la moció de censura a García Albiol tindrà 12 dels 27 regidors

- FEDE CEDÓ

Els grups municipals de PSC, ERC, En Comú Podem i Junts per Catalunya, van arribar ahir a la nit a un acord per a “un govern de progrès”, segons van anunciar a les xarxes socials. El pacte de govern que, a partir del 8 de novembre elevarà el socialista Rubén Guijarro a l’alcaldia de Badalona, suma 12 dels 27 regidors de l’Ajuntament i deixa en l’oposició al PP i Guanyem.

L’acord ha cristal∙litzat davant la bona predisposi­ció de quatre partits, amb l’excepció de Guanyem Badalona en Comú, que de moment serà a l’oposició amb el PP de Xavier García Albiol. Una moció de censura farà fora l’actual alcalde, que s’ha vist esquitxat per la investigac­ió dels papers de Pandora, que va revelar que Albiol tenia poders en una empresa ubicada al paradís fiscal de Belize. La polèmica va desfermar la indignació dels partits de l’oposició municipal, que en menys d’una setmana en van oficialitz­ar l’expulsió.

Poc després de les 21.00 h d’ahir, un breu comunicat anunciava l’“acord per a un pacte de progrés que torni la dignitat a les nostres institucio­ns”. Un acord que es va tancar definitiva­ment una cop va ser ratificat per les assemblees de militants, que ja van donar el vistiplau a la moció de censura.

Des de Guanyem Badalona tornen a instar Rubén Guijarro a “construir un govern de concentrac­ió amb un lideratge plural i a tancar un programa com més aviat millor”. De nou, els independen­tistes van intentar que la seva proposta de lideratge compartit o alcaldia bicèfala prosperès. Tot i això, els socialiste­s no estan disposats ni a ce

L’oposició, excepte Guanyem, formarà part del nou executiu que encapçalar­à Rubén Guijarro (PSC)

dir ni a compartir alcalde, i molt menys amb els hereus de Dolors Sabater. El PSC assenyala l’exalcaldes­sa com el principal escull per a la falta d’acord que el maig del 2020 va propiciar que la força més votada, el Partit Popular, acabés a l’alcaldia. Per això, els socialiste­s mantenen que defugen qualsevol intent de personalis­me o “debat de cadires”.

La portaveu de Guanyem Badalona, Nora San Sebastián, recorda que ja hi va haver un govern socialista en minoria i “que no va anar bé”. Rememora les eleccions municipals del 2019, quan el PSC, que va quedar en tercera posició, va poder col∙locar a l’alcaldia Álex Pastor en un acord tancat minuts abans de celebrar el plenari “a condició que Albiol no fos alcalde”. Tot i això, Pastor, durant l’estat d’alarma, va ser detingut pels Mossos per haver conduït ebri i no haver respectat el confinamen­t, cosa que el va obligar a dimitir.

La desconfian­ça entre totes dues formacions ha provocat que el primer intent de Guanyem de desmarcar-se del pacte fos acollit amb complaença pels socialiste­s, que van derivar els seus esforços a pactar amb les altres quatre forces municipals.

Finalment, les negociacio­ns han avançat amb celeritat. Primer per formar la moció de censura i després per pactar un govern de coalició entre quatre partits: PSC, amb sis regidors; ERC, amb tres; dos de Badalona en Comú Podem, i un de Junts per Catalunya. Precisamen­t, el portaveu d’aquesta última formació, David Torrents, admetia que “totes les negociacio­ns han anat bé”.

Des d’ERC, Àlex Montornés, havia declarat que lamenta que “malgrat que Albiol s’agafi a la cadira, la moció és per fer les coses diferents”. Amb el pacte subscrit ahir a la nit, Rubén Guijarro serà el quart alcalde de Badalona en menys de cinc anys. ●

 ?? JOAN MATEU PARRA / SHOOTING ?? Els representa­nts dels partits que van firmar la moció de censura
JOAN MATEU PARRA / SHOOTING Els representa­nts dels partits que van firmar la moció de censura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain