La Vanguardia (Català-1ª edició)

La xarxa de Girona va vendre més de 3.000 carnets de conduir falsificat­s

Els advocats del capitost demostren que no és funcionari de la DGT i rebaixen la gravetat dels delictes

- MAYKA NAVARRO

Els últims cinc mesos els Mossos d’Esquadra de l’àrea d’investigac­ió criminal de Girona han elevat a més de 3.000 els beneficiar­is de la xarxa que presumptam­ent falsificav­a i venia carnets de conduir des de la direcció general de Trànsit (DGT) de Girona. Al maig la macroopera­ció Loki, en col∙laboració amb la Policia Nacional, va desarticul­ar una poderosa xarxa que en menys d’un any va aconseguir captar automobili­stes que van pagar entre 4.000 i 10.000 euros per obtenir el permís al marge dels cursos legals.

Al seu moment la investigac­ió es va tancar en aquesta primera part identifica­nt uns 900 clients, majoritàri­ament pakistanes­os. Vuit dels 15 detinguts van ingressar a la presó, entre ells els capitostos de la trama: l’informàtic Álvaro P., que treballava per a una empresa subcontrac­tada per la DGT a la seu de Girona; la seva parella, i un tercer individu amb antecedent­s, veí de Quart, encarregat de captar els mitjancers que buscaven els potencials clients.

Els investigad­ors han continuat treballant aquests mesos des dels despatxos creuant dades, i la xifra de beneficiar­is de la trama ja s’eleva a més de 3.000 persones que podrien haver conduït sense haver superat ni una sola prova ni control.

Els que també han continuat treballant han estat els advocats dels sospitosos, Carles Monguilod i Sergio Noguero, que la setmana passada van aconseguir que l’Audiència de Girona revoqués les presons provisiona­ls dels seus tres clients, els tres capitostos, que han quedat en llibertat després de pagar les respective­s fiances, 100.000 per a l’informàtic i 5.000 per als altres dos. Els lletrats han pogut demostrar que l’informàtic presumpte cervell de la trama no pot ser considerat funcionari de la DGT, sinó un simple treballado­r extern contractat, sense accés a les dades confidenci­als dels automobili­stes, que aconseguia accedint a ordinadors ja oberts. Sense la condició de funcionari canvien els delictes i es rebaixen considerab­lement les penes, cosa que ha permès defensar-ne l’excarcerac­ió.

Tant el fiscal Víctor Pulido com el magistrat, titular del jutjat 1 de Girona, sostenien el contrari als seus escrits.

L’Audiència ha tingut molt en compte el relat de la cap de la DGT de Girona, Marta Solano, que va declarar com a testimoni i va explicar que l’informàtic Álvaro P. tenia ordinador de la DGT però no pas les claus per accedir als procedimen­ts administra­tius ni per gestionar les aplicacion­s de Trànsit. “Suposo que hi accedia irregularm­ent perquè hi havia gent que s’aixecava i deixava els ordinadors oberts”, va declarar al seu dia.

Els investigad­ors van acreditar que durant un any l’acusat modificava dades des del seu ordinador, expedia carnets de conduir a persones que no en tenien, i tornava els punts als que l’havien perdut. El sistema era tan perfecte que no va despertar cap sospita a la DGT, que tramitava la llicència creient que es tractava d’un nou conductor. La majoria dels beneficiar­is eren captats en locutoris. Ara els investigad­ors també estan identifica­nt aquests mitjancers.

Les xifres que feien anar els investigad­ors donaven compte de la magnitud del negoci, que va començar quan l’acusat va provar sort falsifican­t els carnets de conduir dels seus pares. Els Mossos sospiten que podrien haver aconseguit més de 7 milions d’euros, que després blanquejav­en. En el pla d’ocultació dels beneficis hi participav­en la mare de l’Álvaro i els pares de la seva parella.

La investigac­ió va començar a partir de les sospites d’agents de la divisió de Trànsit que van sorprendre al volant automobili­stes que havien sancionat i havien de tenir el carnet retirat, amb la llicència vigent a la base de dades de la DGT. Estirant el fil van descobrir que no eren fets aïllats, sinó que centenars de persones podien estar conduint sense haver estat capacitats per fer-ho, amb el risc que això suposa. Com que els compradors estaven al cas de la procedènci­a il∙lícita de les llicències, els Mossos, d’acord amb el fiscal i el jutge, també van detenir els que van localitzar durant la primera fase: gairebé 600 en tot Espanya. ●

L’Audiència deixa en llibertat els cervells de la trama després d’estar-se cinc mesos en presó preventiva

 ?? LCN ?? Els Mossos traslladan­t una de les detingudes de l’operació Loki al maig
LCN Els Mossos traslladan­t una de les detingudes de l’operació Loki al maig

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain