La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mediterràn­ia versus l’Atlàntic

- Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o

Són dos mons diferents. L’Atlàntic fabrica enormes borrasques, alimentade­s per aire fred procedent de latituds àrtiques, barrejant-se amb l’aire que fluctua sobre les aigües càlides del corrent del golf de Mèxic. La Mediterràn­ia va a la seva, fabricant petites pertorbaci­ons alimentade­s per llengües fredes de l’interior d’Europa i aire càlid del mateix mar. Aquestes últimes poden ser la causa de grans tempestes. Aquesta setmana el nostre mar fabricarà una d’aquestes petites pertorbaci­ons que s’acostarà a les Balears, però les omnipotent­s borrasques atlàntique­s guanyaran la partida a finals de setmana i la petita depressió s’allunyarà ràpidament cap a l’est mediterran­i.

CATALUNYA

Continuare­m sense pluja uns dies més. Avui domini del sol, destacant la notable diferència de temperatur­a entre el dia i la nit. A l’interior i valls del Pirineu fins i tot poden registrar-se oscil·lacions de 20 °C. Tramuntana a l’Empordà. Demà arriben alguns núvols a punts de la costa, sol a la resta. Dijous núvols a la meitat est per la petita borrasca que s’acostarà a les Balears, però d’entrada sense precipitac­ió, descarrega­nt a priori sobre el mar. No serà fins dissabte quan arribarà un primer front atlàntic, no sembla gaire actiu.

ESPANYA I EUROPA

Avui i demà tempestes entre el sud d’Itàlia i Sicília. Demà arriben algunes pluges a Irlanda i Escòcia i a partir de dijous aniran afectant bona part de la façana atlàntica europea, amb vent del sud-oest intens. A Espanya algun xàfec entre València i Alacant. Entre demà i dijous alguns xàfecs al voltant de les Balears i costa valenciana, a la resta continuarà el temps sec. A partir de divendres arribaran les pluges per Galícia, avançant desgastade­s cap a l’est.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain