La Vanguardia (Català-1ª edició)

La pirateria digital cau un 7% però mata 130.000 llocs de treball

Les indústries culturals van perdre un total de 2.416 milions d’euros i l’Estat en va deixar d’ingressar 682

-

La pirateria digital va baixar un 7% a Espanya el 2020, amb una disminució acumulada d’un 24% des del 2015. L’any passat, el de la pandèmia, que va portar un gran augment del consum de continguts digitals, no va veure, malgrat tot, augmentar el consum il∙legal de continguts, però tot i això encara es va accedir a 5.239 milions de productes de manera il∙lícita, i la música, els llibres i les pel∙lícules van ser els més perjudicat­s. Aquestes descàrregu­es van provocar un perjudici de 2.416 milions d’euros a les diferents indústries culturals, segons les dades de l’Observator­i de la Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals 2020, i van impedir la creació de 130.318 llocs de treball, entre directes (21.720) i indirectes (108.598).

L’informe, encarregat per La Coalició de Creadors i Indústries de Continguts –formada per la Federació de Gremis d’Editors, la SGAE, Promusicae, l’Associació Espanyola de Videojocs o Fedicine–, destaca que la indústria del llibre és la més afectada en nombre total de consumidor­s amb accessos il∙lícits: un 33%. Però econòmicam­ent la música és la que en surt més malparada, amb 482 milions d’euros de pèrdues. Les pel∙lícules perden 322 milions, les sèries 138, els llibres 240 i els videojocs 205. Les arques públiques van deixar de percebre 682 milions, uns 5.340 des del 2012.

Quatre de cada deu consumidor­s que accedeixen a contingut il∙lícit afirmen que “no saben distingir entre les plataforme­s legals i il∙legals” i un 54% argumenten que ja paguen per una connexió a internet o televisió. Pel que fa a la manera d’accedir als continguts il∙lícits, augmenta l’ús de xarxes socials, d’un 23% a un 27%. Un 92% de les pàgines des de les quals es va accedir a continguts il∙legals estan finançades i un 51% de la publicitat correspon a llocs d’apostes i joc en línia. Una altra font d’ingressos dels webs de continguts il∙lícits són les dades que els pirates recopilen i després comerciali­tzen, i assoleixen preus molt ele

Quatre de cada deu infractors diuen que “no saben distingir entre les plataforme­s legals i il·legals”

vats al mercat: gairebé dos terços dels internaute­s es van haver de registrar com a usuaris cedint dades de caràcter personal.

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, va subratllar a la presentaci­ó de l’informe que, malgrat la millora, la pirateria digital “no ha acabat i evoluciona”. I va recordar que “els veritables destinatar­is de l’activitat de la cultura són els ciutadans, i, si es veuen amenaçats els creadors, qui rep les conseqüènc­ies d’aquesta amenaça és la societat”. Per això va assegurar que durant el 2023 es posarà en marxa una oficina de drets d’autor per “dotar de més autonomia la vigilància d’aquests drets”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain