La Vanguardia (Català-1ª edició)

La globalitza­ció del somriure

- Josep Maria Ruiz Simon

L’any passat es va commemorar el 30è aniversari de l’obertura, en plena perestroik­a, del primer McDonald’s a Moscou. Els actes de celebració, com la reproducci­ó induïda de les llargues cues que s’hi van formar, es van haver de suspendre per la covid. Però els mitjans no van faltar a la cita i, com és habitual, van evocar la inauguraci­ó recopilant els records dels superviven­ts. Entre d’altres, els d’un dels primers empleats, que explicava que a les entreviste­s de feina els havien preguntat si estaven disposats a somriure cada segon durant deu hores. La durada del fingiment devia ser una reminiscèn­cia exagerada, perquè al país dels soviets, que no va col∙lapsar fins a gairebé dos anys després, la jornada laboral s’havia reduït a set hores el 1956. Però era veritat que a tot arreu on arribava un McDonald’s s’instaurava el règim del somriure obligatori. El 1985 el llibre El imperio de la hamburgues­a ja havia recollit el testimoni d’una cap d’equip d’un restaurant de la marca a l’Alemanya

Federal que assenyalav­a que l’empresa tenia la norma que quan un cambrer en veia un altre que no somreia l’havia de denunciar al cap, un sistema de vigilància que oferia a petita escala un pertorbado­r aire de família amb el de control de la dissidènci­a que, a l’altra banda del Mur, a l’RDA, promovia la Stasi, amb la seva xarxa de col∙laboradors informals especialit­zats en la delació.

Una altra de les primeres empleades recordava les cares de sorpresa que provocava en un públic amb altres codis aquella gran amabilitat del personal, tan infreqüent, segons comentava, en la cultura del servei soviètica. La psicòloga Sandi Mann, autora del best-seller El síndrome del impostor, també va evocar aquestes cares a Com amagar a la feina el que sentim i aparentar el que hauríem de sentir. Deia que els clients, quan veien l’estrany somriure dels treballado­rs, es preguntave­n recelosos si es fotien d’ells. En l’entretingu­da ressenya que va escriure quan es va traduir al polonès aquest manual d’autoajuda (1999), l’escriptora Wislawa Szymborska assenyala que un llibre com aquest no s’hauria traduït mai durant el règim comunista perquè els editors haurien pensat que tractava un problema massa exòtic que no despertari­a l’interès d’uns lectors a qui no els havia passat mai pel cap l’imperatiu d’anar a treballar amb un somriure dibuixat al rostre. Encara no es donaven les condicions socials necessàrie­s perquè aquesta mena de producte circulés.

La prescripci­ó de l’ús de la mascareta a l’interior dels locals deu haver suposat un estat d’excepció en els règims de control de les emocions i les actituds que la cultura laboral de McDonald’s va contribuir a globalitza­r amb la seva inquietant revolució dels somriures impostats. Però seria ingenu pensar que aquest ús tindrà efectes disruptius en els hàbits de simulació i dissimulac­ió a la feina quan s’acabin les restriccio­ns. Tot indica que hi ha llibres d’autoajuda que tenen el futur garantit.

A tot arreu on arribava un McDonald’s s’instaurava el règim del somriure obligatori

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain