La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central aprova avui una limitació al lloguer descafeïna­da

Els grans tenidors tindran un termini de 18 mesos fins a la posada en marxa

-

El Consell de Ministres té previst aprovar avui l’avantproje­cte de la que serà la primera llei d’Habitatge estatal de la democràcia, tal com va recalcar el cap de setmana passat el president del Govern central, Pedro Sánchez.

El text arriba gairebé un any després de la data que inicialmen­t s’havien marcat els socis de Govern, impulsat per l’espasa de Dàmocles d’aprovar els pressupost­os generals de l’Estat en un any clau per gestionar l’arribada dels fons europeus.

Aquella imperiosa necessitat d’acord ha propiciat el que semblava impossible: que el text reculli la possibilit­at de limitar els lloguers. Això sí, a falta de la redacció final que sorgeixi del tràmit parlamenta­ri, el cert és que l’avantproje­cte de llei queda molt lluny d’aquells límits proposats per Unides Podem que tanta alarma van desencaden­ar entre els empresaris del sector immobiliar­i.

Efectivame­nt, es podrà limitar el preu dels lloguers, però només en el que la llei qualifica com a zones tensionade­s. Seran aquelles on la pujada de preus del lloguer i els subministr­aments superi el 30% dels ingressos mitjans d’una llar. I quan l’escalada sigui de, com a mínim, el 5% de l’IPC de la comunitat autònoma en què hi hagi aquella zona.

Perquè una altra de les claus d’aquest projecte de llei és que hauran de ser les comunitats autònomes les encarregad­es de declarar una zona com tensada. Ho podran fer per un període de tres anys ampliable si se’n mantenen les condicions. Però a més de la declaració s’exigirà un pla de mesures específic per tal que les autoritats competents defineixin mesures encaminade­s a resoldre aquella situació de tensió, ja sigui amb ajuts, mesures per incentivar l’habitatge assequible, etcètera.

La mesura té sentit en tant que les polítiques d’habitatge estan descentral­itzades, però amenaça la seva aplicació, ja que les comunitats governades pel Partit Popular ja han advertit que tenen entre escassa i nul∙la intenció de declarar zones tensionade­s. Caldrà esperar al desenvolup­ament final per saber si n’estan o no obligades.

En tot cas, la mitjana no serà immediata. A més del temps que necessiti el Congrés per aprovar definitiva­ment la llei, l’avantproje­cte lliga la definició de zona tensada a les dades recollides als índexs de referència que el Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana va començar a fer fa un any, però que encara no estan acabades. No ho estaran, almenys, fins d’aquí 18 mesos, segons recull el text que s’aprovarà avui. Això significa que fins al 2022 no serà possible definir una zona tensada i, per tant, aplicar els límits.

Un altre punt clau de la llei que afecta de ple la limitació de preus és la distinció entre grans tenidors i petits propietari­s. En principi aquest era un dels requisits del PSOE per evitar que el límit dels lloguers afectés els estalviado­rs immobiliar­is.

Així que s’ha definit com a gran tenidor aquelles persones físiques o jurídiques que tinguin en propietat més de 10 immobles urbans i destinats a ús residencia­l, o que posseeixin més de 1.500 metres quadrats urbans destinats a ús residencia­l. Quan en posin algun per lloguer, estaran obligats a mantenir el preu del contracte anterior.

És a dir, el preu queda congelat. Però hi ha excepcions. Si l’immoble ha estat rehabilita­t en els dos anys anteriors a la firma del nou contracte, si s’han aplicat reformes que impliquin un estalvi energètic del 30% o millores en l’accessibil­itat o si fan contractes a 10 anys es podrà apujar el preu fins a un 10%.

Mentrestan­t, els petits propietari­s no tenen límits, però sí incentius fiscals. En alguns casos de fins al 90%, així que probableme­nt seran ells els que abaixin els preus i no els grans. Per bé que tot hagi de passar encara el tràmit parlamenta­ri i fins i tot els signants tinguin intenció d’introduir canvis. ●

Els lloguers queden congelats, però es podran apujar fins a un 10% si es fa un contracte a 10 anys

La definició de zona tensionada haurà d’esperar fins al 2022 a l’acabament dels índexs de referència

 ?? FERNANDO ALVARADO / EFE ?? Els petits propietari­s tindran importants deduccions fiscals
FERNANDO ALVARADO / EFE Els petits propietari­s tindran importants deduccions fiscals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain