La Vanguardia (Català-1ª edició)

Monte dei Paschi, un maldecap per a Draghi després d’Unicredit

-

Les negociacio­ns entre Unicredit i Itàlia per a l’adquisició del banc Monte dei Paschi di Siena (MPS) no han fructifica­t. En un important revés als esforços d’Itàlia per reprivatit­zar el banc toscà, el més antic del món, les dues parts han comunicat la interrupci­ó de les converses per la impossibil­itat d’arribar a un acord sobre el costós pla de recapitali­tzació necessari per redreçar l’entitat. És l’últim fracàs de la trama que envolta l’organisme, salvat tres vegades en els darrers deu anys gràcies a intervenci­ons públiques.

El conseller delegat d’Unicredit, Andrea Orcel, que va prendre possessió del càrrec a l’abril, i el Govern havien estat negociant oficialmen­t des del juliol, quan Roma intentava desprendre’s del 64% de les accions que té l’Estat italià de MPS. Partint d’un acord amb la Comissió Europea gràcies al qual l’Estat italià va recapitali­tzar la banca amb 5.400 milions i va obtenir la majoria de les accions el 2017, el Govern ho hauria de fer abans de finals d’any.

MPS es converteix així en un important maldecap per al primer ministre del país, Mario Draghi, que tenia la intenció de solucionar aquesta crisi bancària. Una de les alternativ­es és demanar una pròrroga a la Unió Europea de sis mesos per desprendre’s de la seva participac­ió i salvar-la de la fallida mentre estudia altres sortides. L’altra opció és trobar un altre inversor, però atesa la complexita­t de la situació és poc probable.

Unicredit des del principi havia imposat unes condicions molt rígides, que implicaven que l’Estat havia de compensar el dèficit de capital de MPS i traspassar els crèdits dubtosos a la societat estatal gestora d’aquests préstecs. Amb aquestes condicions, l’operació no hauria de tenir impacte en el capital de l’entitat compradora: Unicredit no pensava assumir ni

Roma estudia injectar més diners al banc després de rebutjar les condicions del comprador fallit

les controvèrs­ies legals ni la cartera de préstecs deteriorat­s de MPS i, a més, hi hauria d’haver un augment significat­iu del benefici per acció després de considerar les possibles sinergies netes.

Al final, el Tresor italià ha arribat a la conclusió que l’exigència de capital d’Unicredit de 6.300 milions era un preu massa alt per als contribuen­ts. Ara l’Estat encara ha d’abordar les necessitat­s de capital del banc, 2.500 milions segons MPS. Tot i això, segons apuntava Reuters, és possible una nova injecció pública de 3.500 milions. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain