La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui és el malvat a Bonanza Creek

Sota la lupa la cap d’armes i l’assistent que va donar la pistola a Baldwin

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

Cinema dins del cinema. Era el 1981 quan es va estrenar La dona del tinent francès. El film partia del llibre de John Fowles amb el mateix títol. El guionista Harold Pinter no es va limitar a fer-ne una adaptació. Va crear una història paral∙lela.

Pinter es va arribar a imaginar el que passava entre els intèrprets (Meryl Streep i Jeremy Irons) al rodatge. La pel∙lícula sobre la pel∙lícula va ser molt més interessan­t que l’original d’època.

Aquests dies hi ha un metratge en boca de tothom, malgrat que està inacabat i que no ha arribat al públic. El western Rust, que es rodava al ranxo Bonanza Creek de Santa Fe (Nou Mèxic), ha assolit notorietat mundial no per la seva fantasia –un nen perseguit per la falsa acusació d’haver matat un ranxer–, sinó per la tragèdia real que ha suposat la defunció en ple rodatge de la camerògraf­a Halyna Hutchins, de 42 anys. A més a més, el director Joel Souza, de 48, va resultar ferit.

Aquesta altra versió de cinema dins del cinema s’està escrivint, i la redacció principal correspon, fins ara, a l’oficina del xèrif. Del western s’ha passat al gènere de suspens, a la recerca d’un malvat, o més. En la trama se citen alguns implicats, però ara per ara no hi ha cap acusació.

Malgrat que molts el consideren la tercera víctima, no s’ha d’oblidar que Alec Baldwin, actor i productor del film, va prémer el gallet, encara que fos d’una cold gun o pistola segura, sense munició real, com li van dir quan l’hi van donar.

Després hi ha dos noms amb conductes que estan sota la lupa. Hannah Gutierrez-Reed, de 24 anys, la cap de l’armeria, va preparar tres pistoles, entre les quals la que va fer servir l’actor. Filla d’un armer cinematogr­àfic de renom, Rust era la seva segona experiènci­a després de col∙laborar amb un film amb Nicolas Cage. Es repeteixen les seves paraules en un podcast que va fer coincidint amb el seu debut: “Estava molt nerviosa; vaig estar a punt de renunciar a la feina perquè no sabia si ho podria fer”, va reconèixer.

Però fins i tot per sobre seu s’eleva el dit que assenyala Dave Halls, ajudant del director i persona que va lliurar la pistola a Baldwin com un artefacte sense perill.

Tot i que a les seves diligèncie­s inicials la policia va indicar que Halls no sabia que la pistola portava foc real, el sector li atribueix que no va complir amb la seva obligació de control. En la trucada d’emergència, Mamie Mitchell, supervisor­a de guió, va dir que l’assistent de direcció

“se suposa que ha de revisar la pistola”. Experts en la gestió d’aquests arsenals van remarcar que aquests assistents han d’inspeccion­ar les armes per garantir que no estan carregades, mentre que l’entrega a l’actor la fa l’armer.

Integrants d’equips de filmació van subratllar que Halls ja havia provocat dubtes de seguretat per actuacions en altres pel∙lícules o sèries, i que no seguia els protocols establerts.

Tampoc no s’ha d’oblidar una possible responsabi­litat

L’actor assajava i es va sentir el tret: Halyna Hutchins es va queixar de dolor a l’estómac i es va desplomar

col∙lectiva de l’empresa productora. Els investigad­ors apunten en la seva ampliació de les diligèncie­s que el rodatge anava amb retard i que faltava personal perquè hores abans del fet part de l’equip de càmera havia marxat en protesta per les condicions laborals i de seguretat. Aquests treballado­rs han declarat que en les jornades prèvies es van registrar tres accidents més de descàrregu­es accidental­s amb les anomenades cold guns.

El nou document de l’oficina del xèrif dona una mica d’informació sobre el desenllaç fatal de dijous passat. L’escenari és l’interior d’una església, un edifici de fusta rústica. Baldwin, assegut en un dels bancs, practica treure la pistola de la cartutxera a mà canviada. Mostra al director com farà el moviment a través del seu cos i com apunta a la càmera. Souza va explicar a la policia que va sonar una espècie de fuetada i un “fort pum”. Va veure que sagnava a l’esquena [va estar ingressat 24 hores] i va sentir que Hutchins es queixava de dolor a l’estómac, va dir que les cames li fallaven i es va desplomar. A l’hospital no van poder fer res per salvar-li la vida.

Reid Russell, de l’equip fílmic, va observar Souza, Hutchins i Baldwin preparant l’escena. Va afegir que l’actor sempre era “molt curós” manipulant les armes. Souza va sentir el crit que la pistola era segura. Es va pensar que no hi havia perill. “No hi hauria d’haver mai bales reals a prop d’un plató”, va declarar. Això de la munició “viva” és una de les coses que molts han descobert, i els ha sorprès. Per a què fa falta?

Que la mort de Hutchins no sigui en va. En la seva memòria han començat a recollir firmes perquè fins i tot es prohibeixi­n les armes reals als rodatges. ●

 ?? Va as aodUONI / REUTERS ?? En memòria Ils tributs per Hutchins es repeteixen des de dijous
Va as aodUONI / REUTERS En memòria Ils tributs per Hutchins es repeteixen des de dijous
 ?? ?? B nanza Creek. La policia impedeix d’acostar-se al tràgic ranxo
B nanza Creek. La policia impedeix d’acostar-se al tràgic ranxo
 ?? ?? El pitj r paper. Baldwin va quedar abatut i aparcarà la seva carrera
El pitj r paper. Baldwin va quedar abatut i aparcarà la seva carrera
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain