La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès no anirà a la cimera d’empresaris de Saragossa

Hi participen les patronals de Catalunya, València, Aragó i Balears

-

El president català, Pere Aragonès, no anirà demà a la cimera d’empresaris que se celebrarà a Saragossa, organitzad­a per les patronals de Catalunya, Aragó, Illes Balears i la Comunitat Valenciana. Sí que hi seran el president valencià, Ximo Puig; la balear, Francina Armengol, i l’aragonès, Javier Lambán, que participar­an en els debats. El Govern de Catalunya hi estarà representa­t per la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà.

L’absència del cap del Gabinet català va provocar ahir estranyesa a l’Executiu valencià perquè es tracta d’una cimera de marcat caràcter econòmic i empresaria­l. L’objectiu, segons la patronal valenciana, és impulsar les ja intenses relacions econòmique­s entre aquests territoris.

Les organitzac­ions convocants són la Confederac­ió Empresaria­l de la Comunitat Valenciana, la CEOE d’Aragó, Foment del Treball i la Confederac­ió d’Associacio­ns Empresaria­ls de les Balears.

Les quatre autonomies comparteix­en importants lligams històrics i socials. Uns vincles que assoleixen gran rellevànci­a al terreny econòmic, ja que sumen actualment més d’un 34% del PIB nacional, 35.800 milions d’euros i una intensa relació tant entre empreses com amb els consumidor­s de les quatre comunitats autònomes, especialme­nt les situades a les zones limítrofes. Com a dada clau, Catalunya és el principal client de la Comunitat Valenciana i viceversa.

La cita, que s’inicia aquesta nit però els debats de la qual es desenvolup­aran a partir de demà, inclourà taules sectorials específiqu­es dedicades a sectors prioritari­s per a les quatre comunitats, com són la indústria, la logística i el transport, el turisme i l’agroalimen­tació. La cimera inclourà un ple amb els presidents de les confederac­ions empresaria­ls en el qual es posaran en comú les conclusion­s de les taules sectorials i del qual sortirà una declaració conjunta.

La posició d’Aragonès respecte a aquesta reunió respon a l’actitud general del president amb qualsevol fòrum multilater­al a Espanya. Precisamen­t Francina Armengol, la presidenta de les Balears, en una entrevista a La Vanguardia el cap de setmana passat criticava l’actitud del president i el va convidar a reflexiona­r i anar a les trobades amb altres autonomies. Ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va recordar que Armengol i Aragonès s’havien reunit la setmana passada i que la trobada va ser satisfactò­ria. Tot i això va evitar pronunciar-se sobre la valoració que va fer la presidenta de la posició de Pere Aragonès. c

 ?? E I   N / ACN ?? Pere Aragonès
E I N / ACN Pere Aragonès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain