La Vanguardia (Català-1ª edició)

La insegureta­t preocupa

-

Europa no és el més perillós dels continents, ni Barcelona és la ciutat més perillosa d’Europa. Tot i això, la insegureta­t continua encapçalan­t la llista de problemes greus de Barcelona, segons la macroenque­sta de serveis municipals divulgada ahir per l’Ajuntament. El 14,5% dels gairebé 6.000 enquestats s’han pronunciat en aquest sentit. Aquest fet suposa un progrés respecte a les dades recollides del 2020, quan la insegureta­t era el principal problema ciutadà per al 17,7%. I suposa un petit retrocés respecte al baròmetre publicat al juliol, que es quedava en el 14%.

En qualsevol cas, la veu dels ciutadans no es pot desatendre. La seva percepció ha de motivar la reacció de les autoritats. En particular quan aquest problema figura des de fa temps a dalt de tot de la llista. La mera persistènc­ia al primer lloc indica que no s’ha fet tot el possible per eliminar o, almenys, atenuar aquest problema. I això és una cosa que hauria d’interessar tant als ciutadans com a l’autoritat municipal o policial.

Després de més de disset mesos marcats per la pandèmia, ara aflora l’optimisme. En diversos països del món, el coronaviru­s sembla lluny de remetre, i en alguns rebrota de manera inquietant. A Espanya, en canvi, la conjuntura convida avui a l’optimisme. Una campanya de vacunació ben organitzad­a per la sanitat pública i disciplina­dament seguida per la ciutadania ha donat fruits positius, sobretot si els comparem amb els d’altres països veïns. Aquesta sensació de progrés sanitari ha afavorit, molt probableme­nt, un clima d’optimisme creixent, que es reflecteix també en l’enquesta. El 65% dels enquestats consideren positives les perspectiv­es de futur de la ciutat, fet que suposa un increment de nou punts respecte a les dades del sondeig de l’any passat.

Aquest clima més optimista no ha d’amagar els problemes percebuts per la ciutadania. Després de la insegureta­t hi ha l’accés a a l’habitatge, l’atur i les condicions de treball, la neteja (capítol que. per cert, puja lleugerame­nt), la contaminac­ió i el medi ambient, la congestió del trànsit i l’incivisme. Tot això vol dir que el marge de millora en aquests aspecte i d’altres de la gestió ciutadana encara és força ampli. Des del Consistori es fa, com era de preveure, una valoració positiva de les dades que recull l’enquesta. Però això no hauria d’acontentar pas l’Ajuntament. Els ciutadans han assenyalat les seves preocupaci­ons principals i és l’obligació municipal treballar per resoldre o atenuar els efectes dels problemes que s’han destacat. c

La falta de seguretat es consolida com el primer problema de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain