La Vanguardia (Català-1ª edició)

En mans de Biden i Xi

- Jordi Juan Director

Els experts en medi ambient més pessimiste­s diuen que els efectes de l’escalfamen­t del planeta són un fet ja irreversib­le, mentre que els més optimistes creuen que la Terra encara es pot salvar segons com acabi la conferènci­a de Glasgow (COP26), que començarà aquest diumenge vinent i espera reunir els principals mandataris mundials. Una bona part de l’èxit de la cimera dependrà de l’actitud dels dos grans colossos: la Xina i els Estats Units. El país asiàtic ha anunciat la voluntat de comprometr­e’s amb la protecció del medi ambient, malgrat que encara no ha presentat els plans d’acció climàtica a què l’obligava l’Acord de París (COP21) i que sembla, a més, que el seu líder, el president Xi Jinping, no acudirà a la cita.

No hi ha millors perspectiv­es a la banda americana, atès que Joe Biden hi arribarà sense haver convençut els seus senadors demòcrates que li donin suport en el bilionari pla de despesa social i climàtica. Al seu dia ja va reduir el pressupost de 3,5 bilions de dòlars a 2 bilions, però, tot i així, no l’ha aconseguit aprovar. La seva vicepresid­enta, Kamala Harris, es va reunir dilluns amb representa­nts dels principals activistes mediambien­tals per confirmar-los que la seva Administra­ció es pren el tema molt seriosamen­t, però hi ha moltes reticèncie­s sobre la capacitat real de convencime­nt que tindrà Biden en aquesta cimera. No és igual arribar a Glasgow amb la força d’haver aprovat el paquet d’ajuts climàtic que fer-ho amb un discurs benintenci­onat. Cal veure si podrà doblegar la potent indústria nord-americana, que no vol perdre molts dels seus negocis per la causa del planeta. Els optimistes, això sí, diran que millor que hi vagi Biden que Donald Trump...

El que és clar és que la cimera d’Escòcia és l’última gran oportunita­t per frenar les devastador­es conseqüènc­ies que està provocant el canvi climàtic: inundacion­s, sequeres, incendis... És possible que hi continuï havent negacionis­tes, perquè en aquest món hi ha gent per a tot, però la gran majoria de ciutadans s’han sensibilit­zat de manera clara a favor de la causa verda.Esperemque­elsnostres­mandataris estiguin a l’altura i facin bé la seva feina. Especialme­nt els que són, al capdavall, els nostres dos caps mundials: Biden i Xi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain