La Vanguardia (Català-1ª edició)

Multa a Polònia amb un milió d’euros al dia per l’assetjamen­t als jutges

-

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va condemnar ahir el Govern polonès a abonar una multa d’un milió d’euros al dia mentre no suspengui la polèmica Cambra Disciplinà­ria del Tribunal Suprem, que la justícia europea considera contrària al dret comunitari.

“El compliment de les mesures cautelars ordenades el 14 de juliol del 2021 és necessari per evitar un dany greu i irreparabl­e a l’ordenament jurídic de la UE i als valors en què es basa aquesta Unió, en particular el de l’Estat de dret”, va subratllar la cort.

La decisió del màxim òrgan judicial europeu es va produir després que la comissió executiva de la UE sol·licités “sancions econòmique­s” per garantir el compliment de la decisió judicial. La Comissió Europea, que supervisa el respecte a les lleis comunitàri­es, volia que el tribunal amb seu a Luxemburg imposés una sanció diària a Polònia fins que actués per millorar el funcioname­nt del seu Tribunal Suprem i suspengués les noves lleis, que considera que soscaven la independèn­cia judicial.

El viceminist­re de Justícia, Sebastian Kaleta, va qualificar la multa de “xantatge”. “El TJUE menysprea i ignora completame­nt la Constituci­ó polonesa i les sentències del Tribunal Constituci­onal. Actua fora de les seves competènci­es i abusa de les sancions econòmique­s”, va afirmar. “És la fase següent d’una operació per impedir la sobirania de Polònia en el seu propi sistema d’estat, és una usurpació i un xantatge”, va reblar.

El pols entre Varsòvia i Brussel·les va arribar la setmana passada fins a Estrasburg, amb l’hemicicle del Parlament Europeu convertit en l’escenari d’un tens i agitat debat entre el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, els eurodiputa­ts i la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, que va deixar clar que el conflicte està lluny de resoldre’s.

El punt de la discòrdia és la Sala de Disciplina del Tribunal Suprem, òrgan a què el partit governant va atorgar el poder de disciplina­r els jutges. Molts jutges polonesos veuen aquesta cambra com una eina per pressionar-los perquè resolguin a favor de les autoritats governamen­tals.

Al juliol, el TJUE va ordenar la suspensió de la sala, cosa que, malgrat les promeses de Morawiecki al Parlament Europeu, encara no ha passat. Els estats de la UE han criticat durant anys el que veuen com un retrocés en els principis democràtic­s a Polònia referent a la independèn­cia del poder judicial i els mitjans.

A començamen­ts de mes, el Tribunal Constituci­onal polonès va dictaminar que les lleis nacionals tenen supremacia sobre les de la UE. Després d’aquesta sentència, Morawieck va sol·licitar l’opinió al Constituci­onal. •

El Tribunal de Justícia de la UE acusa Varsòvia de causar un dany greu a la independèn­cia judicial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain