La Vanguardia (Català-1ª edició)

El premier Johnson fa il·lusionisme i promet diners per a tothom

Els experts veuen perill d’inflació i excessiva despesa pública al Regne Unit

- RAFAEL RAMOS

Treure ocells de dins de la màniga o conills del barret de copa és cosa de la màgia dels anys seixanta. Avui es fa desaparèix­er l’estàtua de la Llibertat, es camina sobre les aigües del Tàmesi, se surt d’un tanc d’aigua amb els turmells lligats o d’un taüt segellat amb ciment, i un es queda tan tranquil malgrat que li passi un camió pel damunt, li disparin una bala a boca de canó, li tallin el cap o una serra li parteixi el cos per la meitat. En política, consisteix que més de setanta milions de nord-americans votin Trump. I a la Gran Bretanya, que malgrat haver gastat cinc-cents miliards en la pandèmia, hi hagi diners per donar i prendre.

Però això és el que va dir ahir el Govern de Boris Johnson en la presentaci­ó del pressupost, pintant el Regne Unit del Brexit com un paradís on les lliures esterlines cauen dels arbres com a figues madures i el Tresor troba diners per gastar 150.000 milions en el curs de la legislatur­a, invertir en sanitat, en educació i en infraestru­ctures, igualar el nord pobre amb el sud ric del país, construir 180.000 habitatges a preus raonables, apujar el salari mínim, descongela­r els sous dels funcionari­s i a més, de propina, abaixar els impostos a l’alcohol, al sector de l’hostaleria, al comerç i als vols interns dins del país.

És il·lusionisme, per descomptat, com el de Houdini, David Copperfiel­d o el mag Thomas Blacktorne quan es menja un martell pneumàtic. Només que en aquest cas es tracta de jugar amb els números i les percepcion­s, d’explicar com a despesa nova partides que ja estaven assignades en pressupost­os anteriors, de passar per alt les pujades d’impostos ja anunciades (l’actual càrrega fiscal és la més alta des de fa més de mig segle) i de magnificar amb una lent de telescopi còsmic les inversions.

Normalment, al Regne Unit, el primer ministre sol fer de policia bo i el canceller de l’Exchequer (responsabl­e de Finances) de policia dolent. Però en aquest cas, tant Boris Johnson com Rishi Sunak han adoptat el paper d’agents angelicals, dos sants barons a l’hora d’administra­r els comptes de l’Estat, que, en lloc de partir-li la boca al sospitós (els contribuen­ts), li treuen les manilles, li donen un gintònic i un paquet de cigarrets (que aquí costa 17,30 euros) i l’envien a casa amb un copet a l’esquena i cent lliures esterlines per a un sopar a la seva salut.

Si Johnson és optimista per naturalesa, el seu ministre d’Economia (que un dia podria aspirar al seu càrrec) no vol ser el portador de males notícies i va pintar la Gran Bretanya de la postpandèm­ia i el post Brexit com un país de les meravelles que deixaria petit el d’Alicia, que registrarà un creixement econòmic del 6.5% (molt superior al previst), la qual cosa obre tot un món de possibilit­ats per gastar: 25.000 milions d’euros en carreteres, 60.000 milions en ferrocarri­ls, 20.000 milions en sanitat, 1.500 lliures per alumne en educació... I paral·lelament, de manera miraculosa, el nivell d’endeutamen­t de l’Estat baixarà, l’atur no passarà del 5%, el Regne Unit tornarà a aportar el 0,7% del seu PIB en ajuda exterior el 2024, els sous pujaran, l’economia serà més productiva i tot això no derivarà en pressió inflacioni­sta.

En el món real, no el de la màgia i els efectes òptics, el mateix Partit Conservado­r està dividit entre Johnson i els qui donen suport als seus plans keynesians de despesa massiva i que sigui el que Déu vulgui, creuant els dits perquè els tipus d’interès no pugin, i els thatcheris­tes que tenen la seva referència en Milton Friedman i donen suport a un Estat petit i auster, com menys intervenci­onista millor. Aquests últims veuen amoïnats la deriva del premier cap a un populisme molt de dretes en l’àmbit social (llei i ordre, bandera...) però que en economia s’inspira en el model suec o danès, i temen l’enfonsamen­t dels tories, com el del blairisme o

Els ‘tories’ es troben dividits entre els partidaris de gastar més i els d’un Estat com més auster millor

abans el thatcheris­me, si els astres no queden ben alineats.

Sunak, parlant en nom del Govern, va garantir als mercats financers que el deute baixarà; als ciutadans, que no s’oblida de la seva butxaca i que han de pagar menys per les cerveses al pub i els vols entre Birmingham i Glasgow, malgrat que s’hagi apujat l’impost de societats i les quotes de la Seguretat Social; als diferents ministeris, que han d’estrenye’s una mica el cinturó però disposaran de prou diners per als seus projectes; i als diputats conservado­rs, que encara quedaran diners per abaixar impostos abans de les pròximes eleccions.

Dit això, els experts adverteixe­n sobre la turbulènci­a econòmica, l’estagflaci­ó (combinació d’inflació i desacceler­ació econòmica), el cost creixent de l’energia i de la vida en general, la ruptura de les cadenes de subministr­aments, la falta de mà d’obra a molts sectors, el cost monumental de les polítiques de descarboni­tzació i sobre l’intent d’igualar el país (l’equivalent del que va pagar Alemanya per la integració de l’Est després de la caiguda del mur). Però Johnson es creu que és Houdini, i que la Gran Bretanya del Brexit és el nou El Dorado. •

 ?? DAN KI WOOD / GE  Y ?? El canceller de l’Exchequer (ministre de Finances). Rishi Sunak, ahir a la porta del número 11 de Downing Street amb els pressupost­os
DAN KI WOOD / GE Y El canceller de l’Exchequer (ministre de Finances). Rishi Sunak, ahir a la porta del número 11 de Downing Street amb els pressupost­os

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain