La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bolsonaro qualifica de “pallassada” que se l’acusi de lesa humanitat per la covid

-

El president brasiler, Jair Bolsonaro, no va sorprendre ningú qualifican­t ahir de “pallassada” l’acusació de crims de lesa humanitat per l’elevat nombre de morts per la covid al Brasil, que ja superen els 606.000. El líder ultradretà ha estat denunciat per una comissió d’investigac­ió del Senat, que dimarts va aprovar un informe en què li imputen nou delictes per haver contribuït a propagar la pandèmia, en comptes d’ajudar a contenir-la.

No obstant això, Bolsonaro va reconèixer que la denúncia “causa molts problemes” perquè afecta les inversions. “Hi ha qui creu que tenim una dictadura, que empresono els periodiste­s, que retallo la llibertat d’expressió, que he matat gent en la pandèmia, i això influeix en la gent que vol invertir al Brasil”, va afirmar el mandatari.

Un grup de senadors van lliurar ahir personalme­nt l’informe al fiscal general de l’Estat, Augusto Aras, perquè la denúncia iniciï el seu recorregut en la justícia. Aras va ser nomenat per Bolsonaro el 2019; l’oposició no confia en la seva imparciali­tat i que la denúncia prosperi i sigui elevada al Tribunal Suprem.

Tot i això, Aras es va mostrar ahir respectuós amb les dades i proves recollides per la comissió després de sis mesos d’investigac­ió i va assegurar que l’informe serà analitzat per veure si conté “fets que poden ser constituti­us de delictes, ja sigui civilment, penalment o administra­tivament”. “Tenim més de 150 fiscals a tot el país que actuen des de l’any passat en afers relacionat­s amb la pandèmia i que podran disposar d’aquest material per avançar en els seus treballs”, va afirmar Aras.

La denúncia afecta 80 alts funcionari­s brasilers, incloent-hi Bolsonaro i els seus tres fills ficats en política i caracterit­zats tots quatre per la seva posició negacionis­ta de la pandèmia, així com quatre ministres, un governador i diversos exministre­s. •

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain