La Vanguardia (Català-1ª edició)

El moviment indígena de l’Equador s’alça contra Lasso pels combustibl­es

-

El moviment indígena de l’Equador va mantenir ahir el pols al govern del dretà Guillermo Lasso, prosseguin­t per segon dia consecutiu les mobilitzac­ions i els talls de carreteres en diferents punts del país com a protesta per l’alça del preu dels combustibl­es.

Les manifestac­ions de dimarts es van saldar amb un nombre indetermin­at de ferits i amb 37 detinguts a tot el territori, la majoria a Quito, que es va convertir en principal focus de les protestes. Dos soldats van ser retinguts dilluns a una localitat de la província de Pichincha i ahir seguien en la mateixa situació.

El president de la Confederac­ió de Nacionalit­ats Indígenes de l’Equador (Conaie), Leonidas Iza, va reclamar ahir la “llibertat immediata de tots els companys detinguts de manera arbitrària, injusta i violenta”. Iza va cridar “amplis sectors socials a afegirse contra les polítiques neoliberal­s imposades pel Govern”.

Lasso, que va assumir la presidènci­a el maig passat, va congelar divendres el preu dels combustibl­es, després del malestar social generalitz­at. Tot i això, la Conaie considera insuficien­t la mesura.

El malestar pel preu de la benzina ha estat constant en un país petrolier i dolaritzat, així com les protestes contra les retallades econòmique­s. El 2019 ja es van produir protestes del moviment indígena, sindicats i estudiants contra el govern de Lenín Moreno per la retirada dels subsidis als combustibl­es. I l’any passat, una altra onada de mobilitzac­ions va protestar contra diferents mesures econòmique­s.

En les eleccions d’aquest any, el líder indigenist­a Yaku Pérez va estar a punt de passar a segona volta com a candidat del moviment Pachakutik, però va perdre el segon lloc, per un grapat de vots, davant Lasso que finalment va aconseguir la presidènci­a a la segona volta.

A més, cal tenir en compte que Lasso va decretar el 18 d’octubre l’estat d’excepció a l’Equador durant dos mesos per combatre la violència del narcotràfi­c. •

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain