La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos arresten Costa per no haver anat a declarar al TSJC

Borràs no veu “casual” que l’arrest coincideix­i amb l’aniversari de la DUI

-

L’exvicepres­ident del Parlament Josep Costa no es va presentar a declarar el 15 de setembre i ahir la magistrada en va ordenar la detenció perquè comparegué­s. Aquest fet, que té precedents semblants –vegeu, per exemple, el cas dels alcaldes de Berga, Celrà i Verges, que també van ser detinguts per no haver comparegut davant de la justícia–, va donar munició a l’independen­tisme per denunciar la repressió de l’Estat i lamentar que la data triada per a la detenció coincidís amb el quart aniversari de la fallida declaració d’independèn­cia.

La presidenta del Parlament Laura Borràs va dir que “no era una casualitat” que l’arrest de Costa fos ahir, 27 d’octubre. “Entenem que és una provocació o una mostra més de la voluntat de desjudicia­litzar el conflicte”, va dir irònicamen­t. La mateixa presidenta va intentar entrar al TSJC i baixar al calabós per visitar Costa, fet que s’escapa de la seva competènci­a i que li va ser denegat. Puigdemont des de Brussel·les també va carregar perquè “el dia triat pels del Tribunal de la Santa Repressió per fer un gest d’autoritari­sme tampoc no és casualitat”.

Ja davant la jutgessa, Costa va dir que es negava a declarar i va ser posat en llibertat. La magistrada Maria Eugènia Alegret l’investiga juntament amb Roger Torrent i dos membres més de la Mesa per haver tramitat el novembre del 2019 resolucion­s a favor de l’autodeterm­inació i de reprovació de la monarquia. En el seu moment, Costa va fer un vídeo a Twitter per justificar la seva absència i va dir que no reconeixia un tribunal que volia “jutjar acords i debats del Parlament”. “No estic disposat a establir una taula de diàleg amb uns jutges i uns fiscals repressors que no tenen nocions bàsiques del que és la separació de poders”, va manifestar.

Ahir, quan va sortir, l’exvicepres­ident va anunciar que presentari­a una querella “per deten

L’exvicepres­ident del Parlament anuncia una querella contra la jutgessa Alegret per detenció il∙legal

ció il·legal” contra Alegret i va explicar que abans de començar la compareixe­nça havia demanat que es tramités la recusació de la magistrada, perquè considerav­a que la detenció va ser “desproporc­ionada i sense cap mena de base legal”. Al matí, la defensa de Costa ja havia enviat un habeas corpus al TSJC que es va rebutjar. Jurídicame­nt, Costa argumenta que un eventual judici per desobedièn­cia “es pot celebrar sense la seva presència com a acusat”, perquè el delicte no porta una pena de presó. “Si se’m pot jutjar sense ser-hi present, quina necessitat hi ha de detenirme per portar-me davant d’un tribunal quan ja he dit que no reconec la seva jurisdicci­ó i que no tinc intenció de declarar?”, es va preguntar.

En una interlocut­òria, la jutgessa va justificar la detenció al·legant que Costa no va comparèixe­r quan va ser citat “sense haver al·legat causa que justifiqué­s la incomparei­xença”. I va afegir que comparèixe­r és “una obligació imposada per la llei d’Enjudiciam­ent Criminal i un deure jurídic per a l’investigat”. A les portes del tribunal es van aplegar representa­nts institucio­nals de tots els partits independen­tistes per denunciar el que, a parer seu, va ser un altre exemple de “repressió en la causa general contra l’independen­tisme”, en paraules de la vicepresid­enta primera del Parlament, Alba Vergés (ERC). El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, va al·ludir a la detenció de Costa i va aprofitar per defensar “l’amnistia i l’autodeterm­inació”. c

 ?? MONTSE GIRALT / SHOOTING ?? Costa acompanyat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sortint del TSJC
MONTSE GIRALT / SHOOTING Costa acompanyat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sortint del TSJC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain