La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salut i habitatge empantaneg­uen la negociació Govern-CUP

L’IRPF i projectes com BCN World també minen l’acord pressupost­ari

-

Les reunions pels pressupost­os de la Generalita­t del 2022 entre el Govern i la CUP s’intensifiq­uen. No és que es reuneixin cada dia, però sí molt més assíduamen­t que abans. Hi ha trobades en què és present Pere Aragonès, com la d’abans-d’ahir al matí després de la reunió del Consell Executiu. Però per més que s’entaulen, les dificultat­s no se superen. Les més destacades són en l’àmbit de la salut i en habitatge. També hi ha “nos rotunds”, segons els cupaires, de l’Executiu català a l’increment de l’IRPF en els trams més alts i en macroproje­ctes com BCN World o la inversió en el Circuit de Catalunya.

La CUP sempre esgrimeix l’acord d’investidur­a que va signar amb ERC quan s’asseu davant el conseller d’Economia, Jaume Giró. En salut, la internalit­zació que demanen els anticapita­listes del servei telefònic 061 no progressa. El conseller Josep Maria Argimon s’oposa a la desprivati­tzació. El contracte amb Ferrovial per aquest servei fineix el juny del 2022 i la CUP vol que se’n millorin les condicions de treball.

També en aquest àmbit, els cupaires van pactar amb Esquerra que s’inverteixi un 25% del pressupost de Salut a l’atenció primària. “Ens falta informació”, addueixen des de la CUP. Una queixa que ja va fer pública la diputada Eulàlia Reguant en roda de premsa dimarts, però referint-se a la totalitat dels pressupost­os. No obstant això, aquella mateixa tarda, hores després d’aquella compareixe­nça pública, la formació assevera que els van fer arribar més números i més informació, “més enllà de la despesa global de cada departamen­t” de la Generalita­t. En canvi, des d’Economia asseguren que la CUP té tota la informació des de fa dies i discrepen del to pessimista que empren davant els mitjans de comunicaci­ó.

Pel que fa a habitatge, la qüestió s’empantaneg­a per una interpreta­ció del text de l’acord d’investidur­a d’Esquerra amb els cupaires. “Pressupost de 1.000 milions anuals en polítiques d’habitatge”, diu el document. La CUP assegura que aquesta previsió hauria de incorporar-se ara, als pressupost­os del 2022 i exclusivam­ent per a habitatge públic; el Govern replica que els 1.000 milions són una fita que cal aconseguir progressiv­ament i al final de la legislatur­a.

A banda hi ha el compromís de construir un mínim de 5.000 habitatges públics per any, que la CUP veu difícil que es compleixi si no s’hi destina aquesta partida.

Altres qüestions, com ara la de l’IRPF, semblen no tenir cap resolució. Giró no és partidari d’incrementa­r la pressió fiscal a les rendes més altes de 60.000 euros com reclamen els anticapita­listes. En seu parlamentà­ria el conseller va proposar modificar els trams baixos per afavorir-los, però la CUP assegura que això tampoc no ho preveu, Economia.

L’objectiu del conseller d’Economia és que el Govern aprovi els pressupost­os a principis de novembre per després portar-los al Parlament. Però des de la CUP confirmen que en cap cas hi arribaran amb el seu vistiplau. I menys si s’hi afegeix el fet que el Govern no està disposat a renunciar a projectes com BCN World –ara mateix reformulan­t-se, després d’una sentència desfavorab­le dels tribunals– o els 19 milions d’euros que Empresa injecta al Circuit de Catalunya per reflotar-lo. Els cupaires volen que s’inverteixi­n en transport públic. c

M S INFORMACI A A INA

Economia assegura que els cupaires tenen tota la informació de fa dies i discrepa del seu to pessimista

 ?? ANA JIM NEZ ?? Eulàlia Reguant, diputada de la CUP
ANA JIM NEZ Eulàlia Reguant, diputada de la CUP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain