La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’esperit olímpic es trasllada a Madrid

- EU M R DIR JUU I HURE DI

El cosmopolit­isme alegre i obert al món, la il·lusió pel futur de la Barcelona que va liderar la transforma­ció de l’Espanya en blanc i negre de la dictadura fins a convertir-la en una de les societats democràtiq­ues més modernes d’Europa, s’ha traslladat a Madrid.

La capital d’Espanya ha agafat el relleu de Barcelona i, tot i que aquell esperit olímpic que va arribar a l’esplendor el 1992 no ha cristal·litzat encara en uns Jocs de Madrid, que serien, sens dubte, com ho van ser els de Barcelona, els millors de la història, el testimoni ha passat a les seves mans. Es veu a l’hora de passejar pels carrers plens d’energia i observar el moviment enfebrat de la gent, que identifica la ciutat amb el talent i la innovació i no es tanca en si mateixa com en altres llocs.

En aquests termes i amb aquest entusiasme retrata Madrid el seu alcalde, que va protagonit­zar ahir a Barcelona, davant l’auditori amable del Círculo Ecuestre, un col·loqui amb el director adjunt de La Vanguardia, Enric Juliana. A l’acte, José Luis Martínez-Almeida va defensar el model econòmic madrileny, amb una fiscalitat que experiment­a una contínua tendència a la baixa, i va plantejar el “diàleg competitiu” amb Barcelona com a fórmula perquè, en lloc de restar-se l’una a l’altra, les dues ciutats multipliqu­in mitjançant “sinergies conjuntes” el seu potencial.

“Madrid va com una bala”, va anunciar castís, l’alcalde, que diverses vegades va rebre els aplaudimen­ts del públic, en què, a més del president del Círculo, Antonio Delgado, i el seu vicepresid­ent, Enrique Lacalle, hi havia empresaris com araJavier

Godó, comte de Godó, editor de La Vanguardia; Carlos Tusquets, Luis Conde, Ismael Clemente o Borja García-Nieto, i polítics com els populars Alejandro Fernández i Josep Bou, però també, exemple de la transversa­litat constructi­va que es promovia, el socialista Jaume Collboni.

Interrogat amb persistènc­ia per Juliana sobre l’“actitud” que orienta el seu exercici del poder,

Almeida es va congratula­r que Madrid “lideri un projecte comú de convivènci­a a Espanya” i, sense pronunciar la paraula decadència davant els amfitrions barcelonin­s, va contrastar algunes de les seves iniciative­s polítiques, com la culminació del luxós complex Canalejas, amb el “debat binari” sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat, la complexita­t del qual, va afirmar el popular alcalde, no pot abordar-se sense “matisos” i resumir-se en “sí o no”. El desenvolup­ament econòmic i la sostenibil­itat ambiental han de ser compatible­s.

Però si la “competitiv­itat en el bon sentit” entre Madrid, “la porta d’Europa a Iberoamèri­ca”, i Barcelona, “la capital de la Mediterràn­ia”, no és una operació de “suma zero”, sinó mútuament beneficios­a, la descentral­ització de l’Estat és vàlida mentre es plantegi per a organismes

Almeida defensa el model econòmic de la capital i planteja un “diàleg competitiu” amb Barcelona

de nova creació, però representa un “debat inoportú” si del que es parla és de portar el Tribunal Constituci­onal a Cadis.

De la mateixa manera, el mapa radial d’infraestru­ctures actual pot ser objecte d’una “reflexió”, però Almeida entén que “a ningú li hauria de preocupar el nombre” de corredors ferroviari­s i tots –el mediterran­i, el central i l’atlàntic i fins un quart transversa­l de València a Lisboa– són igualment viables en una geografia “privilegia­da” com la d’Espanya, que pot convertir-se en un eix logístic entre Àfrica, Europa i Amèrica. “Citius, altius, fortius”, l’esperit olímpic és imbatible. I és el que inspira Almeida. c

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? L’alcalde Martínez-Almeida en la conversa amb Enric Juliana al fòrum Agendas Cruzadas
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING L’alcalde Martínez-Almeida en la conversa amb Enric Juliana al fòrum Agendas Cruzadas
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain