La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mantinguem la guàrdia alta

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

Benidorm, una de les meques turístique­s de la costa espanyola, presenta xifres relacionad­es amb la covid que causen certa preocupaci­ó. Espanya, en el seu conjunt, passa una fase d’alleujamen­t després de disset mesos de pandèmia. Els índexs de contagis són baixos. Però no és el cas d’altres països europeus. Al Regne Unit, la taxa de contagis per cada 100.000 habitants supera els 900, i d’aquest país és d’on procedeixe­n bona part dels turistes que recalen a Benidorm.

En aquesta localitat alacantina, mentre se celebra la progressiv­a normalitza­ció turística, s’observa també amb inquietud l’alça del nombre de casos de covid. Hi ha xifres contradict­òries. Però algunes ens indiquen que la taxa de contagis de coronaviru­s per cada 100.000 habitants se situa ara en els 286, i que el 53% correspone­n a turistes estrangers, principalm­ent anglesos. Aquests 286 casos estan molt per damunt dels que ara mateix es donen de mitjana a Espanya, la Comunitat Valenciana o Catalunya.

Davant aquestes dades, la conclusió és òbvia: convé controlar de prop l’evolució de la malaltia a Benidorm. Primer, perquè és un lloc de destinació favorit del turisme anglès. I segon, perquè ha estat molt difícil controlar la pandèmia a Espanya, i l’últim que voldríem és que es produïssin rebrots. Especialme­nt ara que ha aparegut la variant delta plus, de desenvolup­ament encara impredicti­ble.

A Espanya, com a la majoria de països del món, hem passat per fases crítiques, en les quals la covid causava estralls terribles, amb desenes de milers de morts. En descàrrec nostre podríem dir que Espanya va ser, després d’Itàlia, un dels primers països on la covid va impactar, amb una primera onada caracterit­zada per un enorme desconeixe­ment del que s’acostava. Malgrat això, amb l’experiènci­a acumulada, això no seria avui un argument vàlid. Hem patit en la pròpia pell la covid i seria injustific­able que, en una distracció, deixéssim una porta oberta per la qual pogués tornar a colar-se el virus.

Dit això, pensem que ara no és el moment per receptar un nou tancament. La pandèmia aquí està relativame­nt controlada, el turisme ja ha deixat enrere la temporada alta i, avui dia, les incidèncie­s elevades estan ben localitzad­es i no sembla que s’hagin estès.

Ara bé, una resposta continguda no és el mateix que la passivitat ni la desatenció del perill. Cal prendre mesures i cal prendre-les amb la diligència pertinent. Si alguna cosa hem après en tants mesos de pandèmia és que val més avançar-se als moviments del virus que no pas anar-hi al darrere. Això equival a dir que cal aplicar tots els protocols previstos per assegurar-se que els qui entren al nostre país, i en particular els que arriben procedents de països encara greument castigats per la pandèmia, i ho fan en temps de més mobilitat (i per tant de més contagis), estan degudament vacunats, presenten els certificat­s de rigor i superen els controls establerts.

Aquest seria el front exterior, que cal vigilar amb cura. L’altre és l’interior, per al qual el Departamen­t de Salut de la Generalita­t de Catalunya continua sospesant la implantaci­ó d’un certificat covid que reguli l’entrada a restaurant­s, teatres, cinemes, gimnasos i altres establimen­ts. Totes les mesures de control, i sobretot les que permeten mantenir una relativa normalitat, són benvingude­s. El coronaviru­s s’ha combatut fins ara a Espanya superant moltes adversitat­s, però també amb un èxit relatiu. Volem seguir per aquest camí. Però perquè això sigui possible és imprescind­ible que l’Administra­ció, i també els ciutadans, mantinguem la guàrdia alta. c

Ha costat molt de controlar el virus i cal vigilar ara casos com el de Benidorm

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain