La Vanguardia (Català-1ª edició)

Joe Biden torna a Europa

-

El president dels EUA, Joe Biden, inicia avui el seu segon viatge a Europa. A Roma té una entrevista demà amb el papa Francesc –enmig de crítiques de bisbes americans per la seva posició sobre el dret a l’avortament–, participar­à el cap de setmana a la cimera del G-20 i després anirà a Glasgow per assistir a l’obertura de la COP26, la cita mundial contra la crisi climàtica.

Biden, que en la seva primera gira europea al juny va vendre el missatge “els Estats Units han tornat”, ara pretén recuperar protagonis­me en dues cimeres multilater­als importants i remuntar el moment de dificultat que està travessant, amb deures pendents a casa i fora. Si aconseguís pujar avui a l’avió havent tancat un acord al Partit Demòcrata sobre els plans de reformes, guanyaria una important posició de força abans de reunir-se amb els seus homòlegs del G-20, alguns dels quals no han amagat la decepció i escepticis­me per la caòtica retirada de l’Afganistan.

El president Biden també es reunirà amb el president Macron per provar de tancar el desacord i la irritació que va produir a França l’acord de seguretat pel qual els Estats Units dotaran Austràlia de submarins nuclears.

El Biden que va ser aplaudit al juny a la cimera del G-7 i a l’OTAN torna a Europa obligat a reduir els seus programes multimilio­naris en infraestru­ctures, salut i transició ecològica per aconseguir l’aprovació del Congrés. Amb tot, no sembla que hagi de tenir gaires problemes per recuperar protagonis­me global en un G-20 en què no seran a Roma ni Putin ni Xi Jinping, que hi participar­an per videoconfe­rència.

Biden vendrà davant els països més rics del món l’aposta per posar en marxa un impost mínim a les empreses a tot el món, insistirà en la distribuci­ó internacio­nal de vacunes i en la necessitat de compromiso­s sobre la transició energètica i denunciarà les pertorbaci­ons en els intercanvi­s comercials mundials, en al·lusió a la Xina. A la COP26, presentarà el full de ruta dels Estats Units, que es pot veure molt condiciona­t per les concession­s que ha hagut de fer en el seu pla climàtic per aconseguir el vot de dos senadors demòcrates.

Malgrat els problemes interns i externs, la Casa Blanca pensa que és una bona ocasió perquè Biden reprengui el lideratge global, entrellaça­nt política nacional i internacio­nal: presenta l’agenda econòmica com una manera que els EUA continuïn sent competitiu­s mentre descriu la feina amb els seus aliats com una manera de generar dividends per als seus conciutada­ns. En paraules del seu conseller de Seguretat Nacional, Jake Sullivan, al G-20 i a la COP26 Biden “farà política exterior per a la classe mitjana americana”. c

El president dels EUA va al G-20 i a la COP26 amb deures interns i externs per resoldre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain