La Vanguardia (Català-1ª edició)

El contagi

- Antoni Gutiérrez-Rubí

El pessimisme és contagiós. L’optimisme, també. Les persones pensem el que sentim. I el que percebem al nostre voltant, a les nostres bombolles (informativ­es i quotidiane­s), ens defineix com a ciutadans i com a electors. Interpreta­r el feeling social és la primera pedra de l’edifici de la política democràtic­a i aquesta s’ha de rearmar amb més fonaments de psicologia social.

La por és tan mobilitzad­ora com l’alegria. El psicòleg Daniel Goleman destaca que l’optimisme és una actitud motriu que impedeix de caure en l’apatia, la desesperac­ió o la depressió. Mentre el pessimisme paralitza, l’optimisme mobilitza. Els estats d’ànim són avui els autèntics estats d’opinió; som, paradoxalm­ent, cada vegada més estomacals i menys cerebrals. Les emocions poden ser una oportunita­t per a la reconnexió de la política amb la ciutadania i per a la seva revitalitz­ació. Sabem, també, que les emocions ens mobilitzen i ens conviden a l’acció, com des de fa temps hem confirmat amb els estudis sobre el comportame­nt i la teoria de la petita empenta de la qual parlen Richard H. Thaler i Cass R. Sunstein al seu llibre.

L’actitud positiva és una manera de viure i d’afrontar el present i la nostra vida quotidiana, que aplica (també) en política. Els tristos no guanyen eleccions; ni lideren, ni sedueixen, ni convencen. Sense emocions positives no hi ha projectes, ni comunitat, ni esperança, ni possibilit­at d’imaginar un futur millor que el present. Al contrari, passem a viure en un estat permanent de nostàlgia del passat, aquell passat amb què somia l’antipolíti­ca.

Com bé assenyala el sociòleg francès François Dubet al seu llibre La época de las pasiones tristes, l’auge dels sentiments de ressentime­nt i indignació es relaciona més aviat amb els marcs d’interpreta­ció de com vivim l’augment de les desigualta­ts. I és cert, com assenyala Dubet, que les passions lligades a la tristesa són una resposta assenyada i natural a l’actual estat emocional dels nostres països. Però la política democràtic­a té l’obligació de respondre a aquest clima negatiu amb les eines adequades i, precisamen­t, amb una pedagogia sobre el que és positiu i una resposta pragmàtica de polítiques públiques. La primera batalla democràtic­a: guanyar la confiança positiva. c

Els tristos no guanyen eleccions; ni lideren, ni sedueixen, ni convencen

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain