La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No pots qüestionar quin patiment és intolerabl­e”

Albert Tuca Presideix la comissió de Garantia

- A. MACPHERSON

El coordinado­r de pal∙liatius d’oncologia de l’hospital Clínic, Albert Tuca, presideix la comissió de Garantia i Avaluació del dret a eutanàsia a Catalunya des del 12 de juliol. “Presentare­m l’informe al cap de sis mesos. Les dades inicials acumulen peticions que feia molt temps que estaven en espera, i donarien una idea falsa de la realitat. S’han atès més dels deu casos que s’ha dit, sens dubte”.

Cap metge ha rebutjat una sol∙licitud d’eutanàsia?

Tenim un informe desfavorab­le del metge responsabl­e en un cas, i la comissió l’està valorant. Encara no està resolt.

Què és el més difícil?

Valorar la capacitat de prendre una decisió irreversib­le. Els processos deliberati­us amb el pacient no són una concessió empàtica. La deliberaci­ó es basa en la suma dels fets i el valor que atorga la persona als fets. Quan et diu ‘Estic patint molt’ de manera inespecífi­ca i hi ha una aparent desproporc­ió entre l’explicació objectiva i la percepció subjectiva, només et pots plantejar si la pots ajudar d’una altra manera. No pots qüestionar el seu patiment. Qui decideix què és intolerabl­e?

El pacient decideix molt més del que els metges estan acostumats que decideix. L’eutanàsia canviarà moltes coses? Decideix que vol morir, amb qui, a quin lloc, la data. Decideix acomiadar-se, posar en ordre coses... En solem dir mort digna, però és sobretot autonomia, i aquest és el paradigma de la dignitat. És un pas de gegant en la humanitzac­ió de la medicina. Dona un pes molt important a escoltar.

Creu que està anant bé?

Hi ha satisfacci­ó amb la resposta mèdica assistenci­al. Ha estat immediata, i també la comissió de Garantia. S’ha pogut procedir a temps pràcticame­nt en tots els casos. Només en un hi va haver un retard de 24 hores per una sol∙licitud d’un nou informe. Els primers casos es van atendre a l’agost, i això hi va afegir dificultat. Per això recomanem al metge a qui el pacient sol∙licita l’eutanàsia que miri primer l’agenda i posi en marxa la recerca del metge consultor, que haurà d’explorar també el pacient. La llei diu que ha de veure el pacient. Sovint haurà d’anar a casa seva.

Es prefereix morir a casa?

Sí, però també hem tingut sol∙licituds per morir en un hospital atès per un metge de família. Hi ha situacions noves per resoldre.

Es tria la manera de morir? Hi ha una medicació endovenosa i una altra d’oral, però aquesta última té inconvenie­nts si hi ha dificultat­s per empassar-se-la ràpidament. Així doncs, només s’està utilitzant l’endovenosa. El metge responsabl­e rep dos jocs de medicació per no interrompr­e si hi hagués un accident. El pacient pot triar autoadmini­strar-se-la movent ell mateix el mecanisme ja preparat. c

 ?? MIQUEL GONZALEZ / SHOOTING ?? Albert Tuca als passadisso­s de l’hospital Clínic
MIQUEL GONZALEZ / SHOOTING Albert Tuca als passadisso­s de l’hospital Clínic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain