La Vanguardia (Català-1ª edició)

La covid es dispara a Benidorm amb l’arribada de turistes, sobretot britànics

Sanitat nega l’alarma de diaris anglesos i atribueix la pujada a l’augment de tests

- Alacant

Little Britain reviu. La presència massiva de britànics als carrers de Benidorm ha tornat l’optimisme als bars, els restaurant­s i els hotels de la capital turística de la Costa Blanca. La nodrida arribada de turistes nacionals a l’estiu, acompanyad­a d’un increment notable de la colònia francesa i els viatgers belgues i holandesos, ja va permetre tancar la caixa estival amb una comptabili­tat esperançad­ora.

N’hi ha hagut prou que l’expressió “risc extrem” es colés en un parell de reportatge­s televisius i el breaking news d’alguns diaris de les illes perquè el nerviosism­e es tornés a escampar per la ciutat. “Temor per les vacances a Benidorm; els caps del turisme culpen els turistes britànics de l’augment de la covid”, titulava ahir el sensaciona­lista The Sun.

Què passa a Benidorm? La ciutat registra una incidència de 286 casos per 100.000 habitants, cosa que situa el municipi en un nivell de risc alt, molt superior al del conjunt de la Comunitat Valenciana. Hi ha altres localitats en aquesta franja, però cap de la seva mida. I més de la meitat dels contagis detectats correspone­n a viatgers britànics, un 53%.

De totes maneres, a l’hora d’interpreta­r les dades sorgeixen dos matisos: la incidència es calcula respecte a la població empadronad­a (65.000 habitants), quan Benidorm voreja aquests dies, segons fonts de l’Ajuntament, els 180.000 habitants reals.

El problema, diu Sanitat, és que, malgrat que sembla evident que la incidència real és més baixa (en uns 100 casos la situen els hotelers), no hi ha manera d’establir una xifra oficial que registri la població flotant al dia. “No podem utilitzar aquesta dada a favor nostre; si hi ha un contagi, s’ha de compatibil­itzar”, explica Ana Barceló, consellera de Sanitat. I passa, a més a més, que el nombre de tests que s’han fet és molt superior al que aquests dies es fan fins i tot en ciutats com València o Alacant, perquè la rotació de turistes és constant a Benidorm i molts estan obligats a mostrar un test quan tornen a la destinació d’origen. L’equació és senzilla: més gent i més proves equivalen a més casos detectats.

A la comarca de Benidorm, la Marina Baixa, la taxa d’hospitalit­zació és de sis persones per cada 100.000 habitants, cosa que correspon al nivell 0, o nova normalitat (menys de 10). Com es pot avaluar, doncs, el nivell de risc? La Conselleri­a de Sani

El conseller Argimon proposa exigir una PCR al turisme britànic per delimitar la variant delta plus

tat assenyala el nombre d’ingressos hospitalar­is per covid.

La dada és molt semblant a la de la Comunitat Valenciana, amb quatre hospitalit­zats per cada 100.000 habitants, i molt pròxima a la mitjana espanyola, que se situa en els 3,60 pacients ingressats. No són, per tant, xifres que justifiqui­n l’alarma generada.

En una entrevista a la cadena Ser, el conseller de Salut de la Generalita­t, Josep Maria Argimon, es va mostrar partidari d’incrementa­r els controls aeroportua­ris per controlar l’expansió de la variant delta plus procedent de la Gran Bretanya: “Quan torni al seu país, al cap de dos dies el ciutadà britànic s’haurà de fer una PCR que sigui negativa. Per què no li demanem la PCR quan entra? Així t’assegures que està vacunat i que és negatiu. A Catalunya 20 de cada 100.000 persones vacunades tenen la infecció”. Tot i això, segons Argimon, ja és una mica tard: la delta plus ja s’estén. c

 ?? MANUEL LOREN O ?? Anar i venir de turistes ahir en un carrer de Benidorm
MANUEL LOREN O Anar i venir de turistes ahir en un carrer de Benidorm

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain