La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Les restriccio­ns del cotxe a Barcelona s’han fet sense un model de mobilitat”

Ramon Lamiel Director del Servei Català de Trànsit

- ENRIC SIERRA DAVID GUERRERO

L’arribada de Ramon Lamiel al Servei Català de Trànsit (SCT) fa quatre mesos ha coincidit amb el final dels peatges a les principals autopistes catalanes i amb una tornada de les retencions cada matí en hora punta.

Té solució la congestió crònica als accessos a Barcelona?

La solució ha de ser global de mobilitat. Nosaltres podem aplicar mesures com els carrils addicional­s a les autopistes el cap de setmana, però no en dies feiners, perquè el trànsit és molt intens. L’eina més potent que tenim és la informació sobre la situació que poden trobar els conductors.

Doncs fa la sensació que moltes vegades les pantalles a les carreteres no aporten res...

Tenim a punt un nou sistema amb què informarem del temps de recorregut que poden suposar les retencions i suggerirem alternativ­es de mobilitat, no només de trànsit. Estem a punt de firmar un conveni amb l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) per coordinar-nos. L’objectiu és integrar la informació de trànsit i del transport públic per ajudar la ciutadania a l’hora de programar el seu trajecte, especialme­nt en hora punta.

Si el transport públic tarda a recuperar el volum d’usuaris previ a la pandèmia, els col∙lapses diaris perduraran?

Farem tot el que bonament puguem, però les nostres estratègie­s són limitades. És necessària una resposta conjunta. Hem demanat a l’ATM que convoqui una taula amb tots els implicats perquè es faci un esforç i cadascú faci tots els possibles: millors freqüèncie­s, més combois, una campanya de difusió... El pla director d’infraestru­ctures i el de mobilitat s’han d’adaptar per resoldre la congestió.

El vicepresid­ent de Mobilitat de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda, els acusa de ser absents en la gestió d’aquesta crisi.

És terribleme­nt injust per als profession­als del SCT. Poveda diu coses molt assenyades, i coincidim en moltes, però no coincideix­o a ser l’ase dels cops. Confon la conseqüènc­ia amb la causa. El trànsit és la febre, la conseqüènc­ia; la causa, la malaltia, és una mala solució global en els diferents modes de mobilitat.

Una de les solucions que planteja Poveda és l’extensió del sistema de velocitat variable més enllà de la primera corona metropolit­ana. Ho consideren?

Hi ha un projecte a la C-58. Estem fent simulacion­s amb la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC), però això tampoc no soluciona la congestió. Pot estirar la làmina de trànsit i atenuar alguns dels efectes, però no l’increment de vehicles. Quan arribes a un determinat volum, ja no té efecte. El nus de la Trinitat és un punt molt fràgil ara mateix i té uns problemes semblants a la B-23, que disposa de velocitat variable.

Hi influeix l’eliminació de carrils en artèries principals de la ciutat com la Meridiana, la Gran Via o la Diagonal?

Quan implantes un model de ciutat s’ha de preveure un model de mobilitat que l’acompanyi. No s’ha fet, no s’han interessat per les alternativ­es que, més enllà del vehicle privat, passen pel ferrocarri­l i altres mitjans de transport públic.

Barcelona ha anat a la seva? Viuen d’esquena a demandes com les de les empreses d’autobusos interurban­s, que demanen poder desencotxa­r en llocs més cèntrics perquè fer-ho en punts amb una intermodal­itat complicada desincenti­va el viatge. Les mesures de pacificaci­ó i recuperaci­ó d’espai per a vianants també s’inclouen en els nostres plans de seguretat viària, però el model de mobilitat associat amb el de ciutat ha de ser molt clar, i més a Barcelona, on tot el que es fa té un impacte considerab­le en l’entorn.

Va faltar previsió sobre els efectes del final dels peatges?

El pla director de mobilitat aprovat per l’ATM el juliol del 2020 introduïa elements covid, però no hi he sabut trobar cap referència a la reversió dels peatges. Ens vam adormir una mica tots plegats, no ho negaré. Quan em vaig incorporar, al juny, no hi havia un escenari planificat de retirada dels peatges.

És un altre col∙lapse sense solució el que hi ha cada diumenge a la tarda?

L’eina per abordar-lo és la mateixa: la informació perquè els conductors escullin el moment del viatge. També hem provat un carril addicional al voral de l’AP-7 per a les incorporac­ions de la C-60. Ha funcionat bé, i volem estudiar com es poden aprofitar millor els vorals.

Es poden utilitzar també els vorals per fer carrils bus?

Hi ha un conveni a punt de firmar amb el ministeri per al traspàs de la B-23. El projecte passa per crear un carril bus-VAO aprofitant el voral i sense treure carrils. En aquest cas, no amb cons, sinó amb pintura i pensat de manera permanent.

I la idea de crear carrils moto als vorals la preveu?

No, està descartada. c

El repte de la congestió “Cal abordar una resposta conjunta amb l’Autoritat del Transport Metropolit­à”

Reversió d’autopistes “No hi havia un escenari planificat per al final dels peatges; ens vam adormir una mica”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Ramon Lamiel al centre d’informació viària de Catalunya, ubicat a la Via Laietana de Barcelona
MANÉ ESPINOSA Ramon Lamiel al centre d’informació viària de Catalunya, ubicat a la Via Laietana de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain