La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trànsit utilitzarà intel·ligència artificial per detectar l’ús del mòbil al volant

-

El Servei Català de Trànsit (SCT) redoblarà l’aposta per la tecnologia per assolir els objectius de reducció de l’accidental­itat fixats pel Pla de Seguretat Viària de Catalunya 2021-2023, que el Govern acaba d’aprovar. La utilitzaci­ó d’intel∙ligència artificial per detectar i sancionar l’ús del mòbil mentre es condueix, de drons per recollir informació en temps real de les vies i transmetre-la als conductors o de sistemes d’informació sobre la presència de bicicletes i fins i tot d’animals són algunes de les eines previstes.

Al llarg dels seus tres anys d’aplicació, el pla es proposa una reducció d’un 15% de les víctimes mortals i d’un 12% dels ferits greus. L’horitzó continua sent una visió zero ( cap mort) el 2050, amb el pas intermedi del 2030 de rebaixar la xifra a la meitat respecte a la del 2020.

Entre les accions més innovadore­s hi ha la posada en marxa d’un sistema de detecció de distraccio­ns al volant, principalm­ent de l’ús del telèfon mòbil, i també de la no utilitzaci­ó del cinturó de seguretat. Es tracta d’un programari en desenvolup­ament amb el Centre de Telecomuni­cacions i Tecnologie­s de la Informació (CTTI) que amb l’ajuda d’intel∙ligència artificial analitzarà les imatges captades per les càmeres de trànsit convencion­als i determinar­à si s’està tenint la conducta que es pretén perseguir i, si és necessari, denunciar.

Una altra novetat, també en fase embrionàri­a, és l’elaboració d’un pla d’utilitzaci­ó de drons.

Aquests aparells s’utilitzara­n per rebre i enviar informació sobre les vies, no per multar. Les dades recollides en temps real es traslladar­an als conductors mitjançant panells informatiu­s.

També s’ha previst avisar de la presència de ciclistes en determinad­es vies, així com d’animals a la calçada. La detecció de vehicles es preveu aplicar també en incorporac­ions a grans vies en punts perillosos, com ara la C-17, a prop de Centelles (Osona), on l’any que ve es provarà un mecanisme que activa un senyal lluminós d’alerta als conductors. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain