La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els bombers exhibien la seva profession­alitat

- Lluís Permanyer

La convocatòr­ia era per assistir en aquell 1912 a un acte de l’Ajuntament, tot i que obert i popular, per presenciar una exhibició a càrrec del cos de bombers. Lloc: el parc de la Ciutadella. L’acte va començar al passeig dels Til∙lers amb la revista del cos esmentat presidida per l’alcalde Joaquim Sostres, i va culminar amb una desfilada.

A continuaci­ó, es va escenifica­r davant la Cascada un simulacre: l’extinció d’un incendi. El més espectacul­ar va consistir en l’elevació d’una sèrie d’escales molt altes, totes enfilades amb seguretat i decisió. El foc va ser controlat, tal com s’havia programat.

Sense abandonar el fil d’aquest tema, no resulta ociós relatar un fet que pot semblar propi d’una representa­tiva llegenda urbana, per curiós i gairebé esbojarrat.

Un alcalde va ordenar un incendi i el va apagar alhora a la plaça Catalunya

Som al 1902, al final del llarg episodi del rescat d’un espai que havia de ser una illa de l’Eixample però que es va destinar a convertir-lo en la tardana plaça Catalunya. Per aconseguir­ho l’Ajuntament va haver de desplegar una complexa i lenta tasca d’expropiaci­ons de tota mena de construcci­ons que s’havien multiplica­t des del 1860.

Aconseguit feia poc l’enderroc del gran Circo Ecuestre, ja només quedava la casa Rosich, però el procés s’eternitzav­a en les tortuosita­ts judicials. Va ser Manuel Fabra i Ledesma, enèrgic alcalde en funcions, qui va decidir posar fi d’una vegada a aquella presència intolerabl­e. Va anunciar que un acte lúdic més de les festes de la Mercè consistiri­a a calar foc a la casa Rosich, cosa que permetria als bombers demostrar davant la ciutadania la seva profession­alitat. I precisava que no s’anunciaria l’hora, ja que n’hi hauria prou sabent-ho quan saltés l’alarma de les sirenes.

La notícia va merèixer ser anunciada a la portada de La Vanguardia. L’escenifica­ció no va ser satisfactò­ria. Per això es va publicar un comentari breu en què qualificav­a de ridícula aquella paròdia d’incendi. L’espectacle es va reduir a dues fogueres situades a la vora de l’edifici, que amb prou feines va resultar fumat. Per a més vergonya es va posar a ploure i no va caldre l’actuació dels bombers per sufocar les quatre ridícules flames.

Ha estat l’únic alcalde a ordenar un incendi i alhora apagar-lo. L’excentrici­tat va merèixer ser comentada per Cambó a les seves memòries.

 ?? ?? Enfilar-se en aquelles escales va ser espectacul­ar
Enfilar-se en aquelles escales va ser espectacul­ar
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain