La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es dupliquen les denúncies pels revisors del gas falsos

Els Mossos alerten de l’auge d’aquesta estafa i que cada vegada més dones s’apunten a cometre aquest delicte

-

Infinitat d’empreses lluiten per un tros del mercat de la revisió del gas. La diversitat de companyies és tan àmplia que moltes vegades és complicat fins i tot recordar amb qui es té contractat el servei. De tot això se n’aprofiten els estafadors, que han vist al mercat de les revisions, sobretot de gas, una manera de lucrar-se a costa de les persones vulnerable­s. Aquesta modalitat delictiva que s’acarnissa amb especial crueltat amb la gent gran, fins i tot aprofitant problemes de demència, pretén accedir al domicili amb l’excusa de la revisió del gas per robar objectes de valor.

Els Mossos d’Esquadra alerten que les estafes dels falsos revisors del gas van en augment i que s’han doblat els últims anys el nombre de denúncies per aquesta raó. El 2019 es van denunciar 96 casos; el 2020, 98; mentre que aquest 2021, les denúncies ja arriben a les 186. Els Mossos d’Esquadra, juntament amb el Gremi d’Instal∙ladors de Catalunya, impulsen una campanya de conscienci­ació per advertir dels perills d’aquestes pràctiques i animar a denunciar les víctimes. La vergonya, com passa amb totes les modalitats d’estafa, és un factor que frena moltes persones a denunciar, per això els Mossos animen a sobreposar-se i a anar a la policia perquè els delinqüent­s puguin ser perseguits i portats davant la justícia.

“Aquests últims anys hi havia una xifra negra molt important. Les víctimes solen ser persones grans que viuen soles i que veuen poc els familiars, que no tenen cap mena de vincle amb altres persones del seu entorn i que els costa anar a denunciar. De vegades ni s’han adonat que els han robat les joies de tota una vida o per la pròpia vergonya d’anar a denunciar”, explica el subinspect­or, Sergi Martínez. Un dels factors que la policia està detectant últimament és que hi està havent un canvi en el perfil de l’estafador i que hi ha cada vegada més dones joves que protagonit­zen aquests casos, conscients que projecten una confiança més important per poder doblegar més fàcilment les resistènci­es dels seus interlocut­ors i aconseguir que els obrin la porta. “És més fàcil que una dona gran deixi entrar a casa seva una altra dona que un home”, explica el subinspect­or.

La policia ha detectat grups de dones que actuen de dues en dues i mentre una repassa els serveis que ofereix l’altra pot rondar per la casa a la recerca de joies i objectes de valor. Solen anar acompanyad­es d’un conductor que les porta d’un lloc a l’altre, on tenen concertade­s les cites. Els delinqüent­s fan una recerca a internet de persones grans a través dels seus telèfons fixos, després fan trucades aleatòries per extreure’n informació, fins que efectuen l’última trucada i concerten una cita.

Els Mossos i el Gremi d’Instal∙ladors recomanen als ciutadans que no obrin la porta i recorden que les revisions oficials en el cas del gas les comunica per carta l’empresa cada cinc anys, i si ha passat el termini de 45 dies perquè l’usuari contacti amb el seu instal∙lador de confiança, és la mateixa distribuïd­ora energètica la que informa amb un preavís instal∙lat a la comunitat de veïns sobre el dia que passarà l’operari oficial. c

El 2021 les causes obertes per inspeccion­s falses arriben a 186, mentre que el 2020 n’hi va haver 98

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain