La Vanguardia (Català-1ª edició)

Famílies de La Palma volen exhumacion­s per por que la lava sepulti els cementiris

“No volem tornar a perdre la nostra filla Violeta”, clama un veí de Tazacorte

- SILVIA FERNÁNDE

Óliver Martín viu des del 19 de setembre pendent de l’avanç de la lava a l’illa de La Palma. De dia i de nit comprova quines són les direccions que agafen les colades i les vigila de prop, sobretot una. Es tracta de la número 8, la que va entrar al barri de La Laguna i que, malgrat que fa dies que està aturada, en qualsevol moment es pot reiniciar.

En aquest cas, podria continuar cap al mar pel nord-oest, i s’emportaria més barris i el cementiri de Tazacorte, on l’Óliver hi té enterrada des de fa tres anys la seva filla Violeta, que va morir el 4 d’octubre del 2018 amb només 15 anys. Aquest home, que treballa a l’àrea de Turisme de l’Ajuntament de Tazacorte, malgrat que des de l’erupció forma part de les quadrilles de neteja de cendres, no pot deixar de pensar que la lava s’emporti el cementiri i “sepulti la seva filla per segona vegada”.

Aquesta idea el turmenta des del 19 de setembre, quan la va visitar per última vegada. “Anava cada dia al cementiri a acompanyar-la i a parlar amb ella, fins i tot hi vaig anar el dia de l’erupció. Des d’aleshores no hi he pogut tornar”, apunta l’Óliver, afligit. Ell i la seva dona han sol·licitat permís a les autoritats per poder treure les restes de la seva filla i evitar “tornar-la a perdre”. Una vegada ho aconseguei­xin, preveuen incinerar-la o portar les restes al cementiri de Tijarafe, d’on procedeix la seva dona. Però encara no hi ha resposta, i l’espera els mata.

“Estem molt malament perquè fa dues setmanes que veiem que el cementiri pot quedar cobert per la lava i no ens diuen res”, indica l’Óliver, veí de Tazacorte i pare d’un nen d’11 anys.

Aquest home reclama el dret de les famílies a decidir sobre les restes dels familiars. Apunta que no es tracta de treure les restes de més de 8.000 nínxols dels dos cementiris afectats per l’erupció, sinó de donar opció a qui ho vulgui fer. Assenyala que, malgrat que la llei diu que no es pot obrir un nínxol fins que no hagin passat cinc anys, l’excepciona­litat del volcà “ho canvia tot”. “Ho he consultat, i em diuen que no hi ha base jurídica que prohibeixi que tregui les restes de la meva filla –assenyala l’Óliver–. No es tracta que els familiars anem en bloc al cementiri. No l’hem de trepitjar. Hi ha serveis funeraris: es veuen els casos dels que ho vulguin i puguin i es fa”.

El cas de l’Óliver no és aïllat.

Les autoritats neguen les sol·licituds i ja es preparen eucaristie­s a les places per a aquest dilluns de Tots Sants

Hi ha moltes famílies dels cementiris amenaçats per la lava a la vall d’Aridane –el de Tazacorte i el de Las Manchas– que han sol·licitat als ajuntament­s poder treure les restes dels seus éssers estimats, però ara per ara les autoritats ho han rebutjat per “inviable”. El rector de Todoque, Alberto Hernández, intenta consolar les famílies. “A qui m’ho ha comentat li he dit que no té gaire sentit, que els difunts no seran més difunts perquè quedin sota la lava. L’important és conservar-ne la memòria i guardar-los al cor”, diu.

De cara a la celebració de Tots Sants, l’1 de novembre, l’Ajuntament celebrarà tres eucaristie­s a l’aire lliure en una plaça del poble. c

 ?? BORJA SUAR     R U  RS ?? A    El volcà emet una gran quantitat de lava, però ha reduït la destrucció perquè passa per colades antigues
BORJA SUAR R U RS A El volcà emet una gran quantitat de lava, però ha reduït la destrucció perquè passa per colades antigues
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain