La Vanguardia (Català-1ª edició)

Geis donarà gairebé tants ajuts per fomentar el català com l’anglès

-

La Generalita­t ha obert una línia d’ajuts per fomentar les llengües a les universita­ts catalanes després que la setmana passada enterrés definitiva­ment l’exigència d’acreditar el coneixemen­t d’una tercera llengua amb un nivell B2 (semblant al First Certificat­e en anglès) per obtenir un títol de grau. Així, vol promoure entre les universita­ts que desenvolup­in projectes per aprendre llengües o facin tests d’acreditaci­ó (majoritàri­ament en línia) per millorar la preparació dels universita­ris.

Tot i això, les bases dels ajuts per a l’aprenentat­ge de les llengües del REU/3167/2021, de 22 d’octubre, inclouen el requisit de destinar almenys un 45% del pressupost econòmic a cursos de català. “De la quantitat total sol·licitada per cada universita­t, un mínim d’un 45% ha de correspond­re a actuacions i projectes de les llengües catalana, occitana i de signes catalana”, assenyala la resolució.

D’aquesta manera, la conselleri­a que dirigeix Gemma Geis aborda en una proposta dues grans inquietuds, el pobre nivell d’anglès dels estudiants (o altres llengües) i la presència del català als campus. La resolució encara no té dotació econòmica, que depèn de l’aprovació dels pressupost­os per al 2022.

El requisit d’acreditar coneixemen­t d’una tercera llengua es va establir el 2014 perquè els alumnes que començaven llavors un grau poguessin presentar el B2 el 2018.

Amb això es pretenia elevar el grau de coneixemen­t de llengües estrangere­s, molt baix al nostre país respecte a la resta d’Europa. Les universita­ts han anat prorrogant aquesta obligatori­etat després d’observar que un gran nombre d’alumnes no es podrien llicenciar. La setmana passada el Parlament va validar el decret llei que elimina l’exigència d’acreditar el coneixemen­t d’una tercera llengua. El Departamen­t d’Universita­ts va anunciar que estudia establir altres exigències.

D’altra banda, la Generalita­t vol assegurar la presència del català a la universita­t i evitar que els docents canviïn al castellà a classe malgrat que el pla d’estudis de la matèria estigui anunciat en català. Això passa, segons el departamen­t, per la petició d’alumnes de fora de Catalunya o per la falta de coneixemen­t de la llengua per part del docent. c

 ?? BLA CA BLA    AC ?? La consellera Gemma Geis
BLA CA BLA AC La consellera Gemma Geis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain