La Vanguardia (Català-1ª edició)

Debat sobre la inclusió del cost de la vida en el model de finançamen­t

-

El Ministeri d’Hisenda preveu presentar al novembre la seva proposta de modificaci­ó sobre una part del model de finançamen­t autonòmic. És la que fa referència al càlcul de la població ajustada.

En una primera fase el repartimen­t del 75% dels recursos tributaris a les comunitats és proporcion­al al seu pes en la població. Però no és la població tal com la mostra el padró sinó una altra d’ajustada en funció d’una sèrie de paràmetres com el volum de persones joves, la dispersió o la insularita­t.

La inclusió del factor cost de la vida en aquest càlcul va ser un dels temes que es van tractar en la jornada organitzad­a per l’IEB (Institut d’Estudis de Barcelona) amb motiu del seu 20è aniversari. Inés Olóndriz, secretària general de Finançamen­t Autonòmic del Ministeri d’Hisenda, va assenyalar que la voluntat del ministeri és presentar una proposta en les properes setmanes.

En el col∙loqui “Finançamen­t autonòmic i fiscalitat: l’hora de la veritat?” celebrat al Palau Macaya de Barcelona amb la col∙laboració de La Vanguardia, la secretària d’Hisenda de la Generalita­t, Marta Espasa, va defensar la inclusió del cost de la vida ja que les necessitat­s de finançamen­t en una comunitat poden ser més grans si l’accés a determinat­s serveis i productes és més car. Espasa va defensar també una autonomia plena per a Catalunya. Des de València, Francisco Pérez, director de l’Institut Valencià d’Investigac­ions Econòmique­s (IVIE), va intervenir per via telemàtica i va introduir la discussió sobre si Navarra i el País Basc haurien de participar en el procés d’anivellame­nt.

En el debat van ser presents també Álvaro Escuder, soci de Cuatrecasa­s i expert en dret fiscal, i Valentí Pich, president del Consell General d’Economiste­s d’Espanya. Tots dos van advocar per la derogació de l’impost de patrimoni i van alertar sobre l’elevat nombre de tributs que hi ha a Catalunya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain