La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Santander espera tipus estables a Europa el 2022

El banc obté 5.850 milions fins al setembre dotant menys

- LALO A USTINA

Banco Santander va guanyar 5.849 milions d’euros fins al passat 30 de setembre, una xifra que contrasta amb les pèrdues de 9.048 milions per causes extraordin­àries dels nou primers mesos del 2020, i que millora en una mica més de 2.000 milions els guanys del mateix període del 2019. José Antonio Álvarez, conseller delegat del banc, va dir ahir que “el compte de resultats és sòlid i l’entitat mira cap al futur amb optimisme”.

Aquesta visió positiva s’assenta sobre els números actuals i les perspectiv­es. El Santander relata avui una millora del negoci en tots els seus mercats, amb més crèdit, més comissions, més negoci fora de balanç i menys morositat. Això és el que li va permetre aconseguir una millora dels marges fins al setembre i, després d’examinar els riscos en el negoci, avançar ahir un pròxim alliberame­nt de provisions –un matalàs per anticipar pèrdues en la seva cartera creditícia– de fins a 1.000 milions en el quart trimestre. Si no hi ha sorpreses, el benefici del Santander el 2021 podria acostar-se als 9.000 milions, xifra que no ha vist l’entitat que presideix Ana Botín des de fa més d’una dècada.

Amb aquestes perspectiv­es, el Santander confia a aixecar l’ànim dels accioniste­s. Explica per això, amb la confirmaci­ó dels seus plans de remuneraci­ó del capital, que el banc va anunciar ja al setembre que s’articula mitjançant una política de dividend consistent en el pagament del 40% del benefici ordinari, equivalent a 1.700 milions d’euros entre efectiu i recompra d’accions pròpies. Aquest és el rumb marcat per als propers anys.

Però els accioniste­s anhelen una forta millora en borsa, on el Santander ha recuperat tot el perdut des de l’inici de la pandèmia, però no la caiguda des del 2018. El banc cotitza a la borsa amb un descompte de gairebé el 40% sobre el valor comptable i, des d’aquesta perspectiv­a, “l’acció és increïblem­ent barata, per la qual cosa espero que reaccioni i el preu vagi a nivells més normals en valoració borsària”, va afegir Álvarez. Ahir, el Santander va tancar en 3,2 euros després de caure un 2,9% davant un retrocés de l’Ibex del 0,3%.

El banc no sembla preocupat per les turbulènci­es actuals, amb una inflació desbocada i potencials pujades de tipus d’interès. “Els tipus ja estan pujant a Llatinoamè­rica i l’impacte en el negoci vindrà en els pròxims trimestres”, va assegurar Álvarez. El directiu va explicar ahir que la temporalit­at de la inflació no està tan clara: “Pensem que la inflació alta s’allargarà, però projectem tipus d’interès semblants als actuals el 2022 i més endavant, ja veurem”, va dir en relació amb els moviments del BCE, que es reuneix avui. c

 ?? DAVID F RNÁND Z /  F ?? José Antonio Álvarez, conseller delegat del Santander, ahir
DAVID F RNÁND Z / F José Antonio Álvarez, conseller delegat del Santander, ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain