La Vanguardia (Català-1ª edició)

El benefici d’Iberdrola baixa un 10% pel nou marc regulatori

-

L’increment del preu de l’energia no només està impactant en les butxaques dels consumidor­s: les elèctrique­s també ploren per això. Almenys així ho reflecteix­en els resultats que va presentar ahir una de les grans empreses del sector.

Durant els nou primers mesos de l’any, la companyia presidida per Ignacio Sánchez Galán va guanyar 2.480 milions d’euros, que suposen un descens del 10,2% respecte als beneficis del mateix període de l’any anterior.

El motiu, segons la documentac­ió presentada ahir davant la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), són els ajustos fiscals a Espanya i el Regne Unit, els estralls que encara es deriven de la pandèmia de la covid, i els 114 milions d’euros que li ha costat la decisió del Govern espanyol de retallar beneficis aprovada al reial decret 17/2021 del passat 14 de setembre. Sense aquests efectes, el benefici hauria estat de 2.688 milions d’euros, un 5,2% més que l’any anterior.

L’ebitda (el benefici brut d’explotació abans d’impostos i amortitzac­ions) va ascendir a 8.165 milions d’euros, un 10,7% més, per l’especial contribuci­ó dels negocis als EUA i el Brasil.

Per àrees de negoci, l’ebitda de xarxes va créixer un 11,5%, fins als 3.931,3 milions d’euros. En renovables, el creixement va ser del 70,9%, fins als 3.042,4 milions d’euros. L’activitat de generació i clients és on més han impactat els preus de l’electricit­at, les onades de fred i el canvi de regulació a Espanya. A nivell mundial l’ebitda d’aquesta àrea va caure un 44,7%, fins a 1.086,1 milions d’euros, amb Espanya com a país més afectat. Malgrat que els ingressos en aquesta àrea de negoci a Espanya van pujar un 16,1% fins als 9.142, l’ebitda es va desplomar un 60,3% i el benefici net va caure un 87%. És la conseqüènc­ia del mantenimen­t de preus als clients amb contracte fix sense aplicar l’increment de preus de l’energia als mercats internacio­nals. Un esforç que segons va explicar ahir el president, Ignacio Sánchez Galán, davant els analistes ha suposat per als clients d’Iberdrola “estalvis per més de 2.000 milions d’euros”.

Malgrat aquesta complicada evolució del negoci, l’elèctrica ha mantingut la seva política d’inversions. A Espa

El resultat brut d’explotació va ascendir a 8.165 milions, amb un augment del 10,7%

La inversió creix un 6% i arriba als 7.000 milions, dels quals 1.593 es van destinar a Espanya

nya, amb 1.593 milions d’euros, un 21% més, destinats a nous projectes renovables (792 milions d’euros), desenvolup­ament de xarxes (445 milions d’euros) i mantenimen­t d’instal∙lacions i altres conceptes (356 milions d’euros). Encara que el gruix de la inversió total de la companyia, el 77% dels 7.036 milions invertits en la totalitat del període, ha estat fora d’Espanya.

Sánchez Galán va reestructu­rar també ahir la cúpula de la companyia designant Armando Martínez com a nou director general de Negocis del grup Iberdrola, amb efectes des de l’1 de novembre del 2021, en substituci­ó de Francisco Martínez Córcoles, el seu fins ara número dos. c

 ?? ?? Ignacio Sánchez Galán, president d’Iberdrola
Ignacio Sánchez Galán, president d’Iberdrola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain