La Vanguardia (Català-1ª edició)

Algèria garanteix a Teresa Ribera el subministr­ament de gas per a Espanya

La necessitat d’utilitzar el transport per vaixell augura intenses pujades de preu

- Barcer

La vicepresid­enta tercera del Govern central, Teresa Ribera, va fer ahir un viatge llampec a Algèria per deixar ben lligada la garantia de subministr­ament de gas procedent d’aquell país.

Així ho va confirmar en una compareixe­nça conjunta amb el ministre algerià d’Energia i Mines, Mohamed Arkab. “S’ha explicitat la garantia total respecte als volums pactats avui”, va declarar Teresa Ribera, afegint que també s’ha abordat la manera de satisfer una eventual demanda més gran per part d’Espanya.

Algèria ja havia manifestat aquest compromís fa unes set

Algèria tanca aquest 31 d’octubre el gasoducte que travessa el Marroc

manes al ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, que va visitar el país juntament amb els directius de les principals empreses gasistes espanyoles.

L’equip de Ribera no ha explicat el motiu que va desencaden­ar la visita urgent de la vicepresid­enta quan amb prou feines falten quatre dies perquè Algèria talli el subministr­ament per mitjà del gasoducte del Magrib, que a través del Marroc subministr­ava gas a Espanya. Aquesta decisió obliga que tota la demanda de gas de la Península passi pel gasoducte Medgaz, que uneix Algèria amb Almeria, però la seva capacitat total de 8.000 bcm (1 bcm equival a mil milions de metres cúbics) no seria suficient.

“El ministre ens ha explicat com es pot dur a terme aquest transport de gas a través del gasoducte de Medgaz, vist que la relació contractua­l amb el gasoducte del Magrib expira el 31 d’octubre, i com complement­ar-lo amb gas natural liquat, d’acord amb un calendari que hem de precisar de la millor manera possible per assegurar que tot funciona de la manera també més fluida i millor possible”, va indicar la vicepresid­enta tercera.

El que no ha transcendi­t és l’impacte que aquesta decisió tindrà per a l’economia espanyola, ja que gran part del volum de gas que fins ara arribava via gasoducte, la més barata, segon els experts, ara s’haurà de transporta­r-se amb vaixells en un moment de tensió geopolític­a que ha disparat els preus dels nolis.

“Se subministr­arà el 25% del gas a través del gasoducte de Medgaz, i l’altre 75% mitjançant vaixells en forma de gas liquat. El risc de desproveïm­ent de gas natural per a les famílies és realment baix, però haver de transporta­r el gas natural per via marítima suposarà un sobrecost que desembocar­à inevitable­ment en una escalada del preu que acabem pagant els consumidor­s”, advertia ahir Rodrigo Yagüe, professor d’OBS Business School. c

 ?? BlolnTERI DE TRANSICIÓ ECOLÒGICA / EP ?? Teresa Ribera i Mohamed Arkab, ahir en compareixe­nça conjunta davant els mitjans de comunicaci­ó
BlolnTERI DE TRANSICIÓ ECOLÒGICA / EP Teresa Ribera i Mohamed Arkab, ahir en compareixe­nça conjunta davant els mitjans de comunicaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain