La Vanguardia (Català-1ª edició)

Garamendi adverteix contra radicalism­es en la reforma laboral

-

Ha arribat l’hora de fer caixa. Després d’un llarg procés de negociació internacio­nal al si de l’OCDE per a la introducci­ó de l’impost mínim global de societats del 15%, les primeres estimacion­s apunten que els ingressos fiscals dels estats augmentara­n de manera substancia­l.

Un estudi presentat ahir per l’EU Tax Observator­y, un organisme independen­t que treballa per a la Comissió Europea, va revisar a l’alça totes les seves previsions anteriors i el resultat és que la recaptació fiscal a la UE s’incrementa­rà uns 80.000 milions d’euros addicional­s cada any, la qual cosa suposa un quart del que els estats europeus ingressen en concepte d’impost de societats. Els Estats Units s’aprofitari­en en menys mesura d’aquesta nova recàrrega tributària, recaptant uns 57.000 milions d’euros de més.

Tot i això, aquestes xifres són purament teòriques. En efecte, no s’ha d’oblidar que el nou acord introdueix una llarga sèrie d’excepcions. Per exemple, els beneficis de les multinacio­nals que equivalen al 10% dels actius el primer any estaran exempts de tributació. A partir d’aquí es trigarien gairebé 10 anys per assolir l’aplicació completa del nou tribut.

Com a conseqüènc­ia, les xifres finals serien una mica menors. Europa perdria, respecte a l’increment abans esmentat, 19.000 milions (un 23% menys) i 12.000 milions més en la dècada següent, amb una retallada d’un altre 14%. Al final els ingressos extres quedarien en 64.000 milions d’euros.

Mona Barake, analista de l’EU Tax Observator­y, convida a posar les dades en context. “Es podria haver fet més i no introduir tantes excepcions, però de cap altra manera hauria estat possible un acord internacio­nal”, comenta. “Tot i així, aquest impost ha permès alterar la planificac­ió fiscal de les multinacio­nals als paradisos fiscals, perquè ara han d’informar d’on procedeixe­n els seus negocis i eliminar les seus fictícies a l’estranger”, afegeix.

Mentre els països rics, on formalment tenen el seu domicili les multinacio­nals, augmentara­n amb el nou impost els seus ingressos tributaris, els estats menys avançats, que atreien capitals estrangers gràcies a una legislació fiscal generosa, estaran obligats a reinventar-se. Apostar per oferir serveis financers o provar d’estirar les excepcions al màxim.

En un estudi anterior (arran de la investigac­ió periodísti­ca dels anomenats papers de Panamà i papers de Pandora), aquest mateix organisme va calcular que entre el 2014 i el 2020 els grans bancs europeus van assignar 20.000 milions d’euros cada any a paradisos fiscals i territoris de baixa tributació, una xifra equivalent al 14% dels seus beneficis totals. Entre les entitats espanyoles sortien el BBVA, Bankia, el Santander i Banc Sabadell.

Pel que fa a Espanya, els càlculs elaborats per l’EU Tax Observator­y donen unes dades molt superiors a les proporcion­ades per l’Executiu, que apostava per 400 milions d’euros anuals gràcies al nou impost mínim global del 15%. “A nosaltres, si es computen 103 multinacio­nals espanyoles, ens surt una recaptació afegida de 2.500 milions d’euros si es comptabili­tzen els efectes de les excepcions i salvaguard­es”, afirmen.

L’EU Tax Observator­y segueix defensant la necessitat d’elevar el tipus impositiu mínim de societats fins al 20% o fins i tot al 30%. En aquest últim cas, els beneficis serien d’uns 318.000 milions només al si de la Unió Europea. c

Des de primera fila va seguir Pablo Casado la intervenci­ó d’Antonio Garamendi. Com si les friccions anteriors, com l’aval del president de la CEOE a la reforma de les pensions o el seu suport als indults, haguessin quedat definitiva­ment enterrades. El discurs de Garamendi al Fòrum Europa segur que va agradar al president del PP, en un acte sense ministres a la vista, ja que el Govern va delegar en el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Peréz Rey.

D’entrada, Garamendi va llançar lloances a la reforma laboral del PP del 2012, que va permetre passar d’un atur del 25% a l’actual del 15%, per a continuaci­ó advertir contra temptacion­s radicals a l’hora de modificar-la: “Renego de la radicalita­t, hem d’anar a la centralita­t. Allà és on ens trobaran”. I com a colofó, va avisar de que segons quins canvis no agradaran als inversors internacio­nals. A aquests inversors “els preocupa més la reforma laboral que els fons”, va indicar en una afirmació que tendeix tant a subratllar el pes de la legislació laboral com a infravalor­ar l’entrada de 70.000 milions d’euros en només sis anys.

Cert és que la CEOE sap que no té poder de veto, i per si de cas li serveix de recordator­i l’última pujada del salari mínim interprofe­ssional (SMI) que es va dur a terme amb la seva oposició, però és conscient que un aval de tots els agents socials cotitza molt a l’alça, a Espanya i a la Unió Europea, i que per tant és una carta que juga a favor seu a l’hora de negociar.

La necessitar­à en unes converses difícils. Primer per les discrepànc­ies internes del Govern, i en segon lloc perquè tal com estaven les coses, Treball i sindicats tenien molt assumit abolir la prevalença dels convenis d’empresa sobre els sectorials i restablir la ultraactiv­itat. Temes sobre els quals Garamendi va reiterar la seva oposició, així com sobre el límit del 15% de temporalit­at en cada empresa.

És una cosa que haurà de negociar amb un Govern que defineix com un òrgan col·legiat: “El Govern és un i els ministres treballen per al president... La decisió és del Govern, que és un òrgan col·legiat, i jo no entraré en el joc de si estimo més el papa que la mama”. c

n La patronal catalana Cecot ha alertat aquesta setmana que les comunitats autònomes i els agents econòmics podran incidir “únicament” en un 10% en els fons europeus Next Generation EU, ja que hi haurà una gestió majoritàri­ament centralitz­ada dels recursos per part del

Alerta sobre la poca intervenci­ó d’autonomies i agents econòmics en els Next Generation

Govern espanyol. El president de l’entitat, Antoni Abad, ha indicat que “ja es poden oblidar els projectes que van ser considerat­s estratègic­s” per a Catalunya per part de la Generalita­t i de les organitzac­ions empresaria­ls i socials que els van definir.

 ?? FERNAN   AL ARA   / EFE ?? Antonio Garamendi
FERNAN AL ARA / EFE Antonio Garamendi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain