La Vanguardia (Català-1ª edició)

Impress fabricarà fundes dentals a Barcelona

La ‘start-up’ d’ortodòncia inverteix almenys 10 milions en una factoria a la Zona Franca que ocuparà 130 persones

- BLANCA GISPERT

Impress fabricarà fundes dentals a Barcelona. La start- up, especialit­zada en solucions d’ortodòncia invisible a preus ajustats, invertirà almenys 10 milions d’euros per a la posada en marxa d’una factoria a la Zona Franca. “La planta entrarà en funcioname­nt la propera setmana i donarà feina a 130 persones a curt termini”, avança Vladímir Lupenko, cofundador del negoci junt amb Khaled Kasem i Diliana Lupenko.

L’emprenedor rus comenta que el negoci està creixent a doble dígit des del seu naixement el 2019 i que ara necessita controlar tota la cadena de subministr­ament per ajustar-se millor a les necessitat­s de la demanda. “Desenvolup­em software de disseny d’alineadors dentals i tenim una xarxa de clíniques a Espanya, Portugal, Itàlia, França i el Regne Unit. Fins ara subcontrac­tàvem la fabricació a Alemanya, Suïssa i els EUA, però actualment ja volem controlar la major part de la producció”, detalla Lupenko, que afegeix que no trencarà lligams amb els seus proveïdors per si ha de donar resposta a pics de demanda.

De moment, el centre de la Zona Franca produirà 2 milions de fundes anuals, amb l’objectiu de duplicar capacitat cada any. Amb aquest ritme, Impress preveu donar feina a “1.000 persones” a la planta d’aquí tres anys.

Les instal·lacions han estat llogades a un tercer operador i tenen una superfície de 1.500 m2.

Lupenko destaca que la nau allotjarà màquines d’última generació, com les impressore­s 3D del grup nord-americà HP i de la start-up Carbon, de Silicon Valley. “Fa un any que treballem en la posada en marxa de la planta. És la primera del sud d’Europa d’aquestes dimensions i integrar tot el procés de producció ha estat una tasca complexa”. El projecte s’ha finançat amb els diners de l’última ronda d’inversió, tancada el maig per valor de 41 milions d’euros.

Pel que fa als resultats, Lupenko diu que el negoci està creixent a doble dígit però prefereix no compartir previsions de facturació. El 2020, la firma va ingressar uns 50 milions. Pel que fa a la plantilla, l’empresa ocupa unes 500 persones amb previsió de tancar l’any amb 700. Treballara­n a la nova fàbrica però també a les clíniques pròpies (en tindrà 30 aquest any) i en espais que Impress lloga a altres clíniques dentals. c n Xavier Carbonell, director gerent de la Cambra de Barcelona, deixa el càrrec que ha exercit durant 19 anys, segons es va anunciar ahir al ple de la institució. Carbonell (Ribes de Freser, 1962) ha manifestat la seva intenció de donar per acabada aquesta etapa profession­al, per motius personals, i una vegada finalitzat el període de transició acordat amb l’equip independen­tista Eines de País que va guanyar les eleccions el juny del 2019. El seu successor s’elegirà en les properes setmanes en un ple extraordin­ari.

La planta entrarà en funcioname­nt la setmana que ve i utilitzarà impressore­s 3D de HP i Carbon

Xavier Carbonell deixa el càrrec de director gerent després de 19 anys

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Khaled Kasem, Diliana Lupenko i Vladímir Lupenko
LLIBERT TEIXIDÓ Khaled Kasem, Diliana Lupenko i Vladímir Lupenko
 ?? ARCHIVO ?? Xavier Carbonell
ARCHIVO Xavier Carbonell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain