La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Sabem quins polítics suborna Putin a Espanya, Hongria, França...”

-

Com es troba Aleksei Navalni? El meu amic i líder Aleksei Navalni, líder de l’oposició al règim de Vladímir Putin, va ser enverinat el 20 d’agost de l’any passat per agents del Govern amb Novitxok, un agent químic que danya el cervell.

I ara està bé de salut?

Va ser detingut quan tornava a Rússia des d’Alemanya i després de ser empresonat al gener va començar una vaga de fam a l’abril. Continua a la presó d’alta seguretat de la regió de Vladímir sotmès a un règim penitencia­ri que no respecta els drets humans.

I està bé d’ànim?

Sí, resisteix amb la moral alta, perquè està convençut de la seva innocència i que els ciutadans russos necessiten que continuem denunciant la corrupció del règim de Putin.

Per què es va unir vostè a Navalni?

Treballo amb Navalni com a advocat en el Fons de Lluita contra la Corrupció des del 2014. Aquell mateix any el Govern rus el va declarar il·legal com a organitzac­ió extremista violenta, malgrat que la nostra activitat sempre ha estat pacífica.

Per què s’ha hagut d’exiliar vostè?

Les autoritats russes han dictat una ordre de cerca i captura contra meu i, com que no han pogut detenir-me, han retingut el meu pare. Jo m’he vist obligat a exiliar-me a la UE.

En què consisteix la seva oposició?

Hem denunciat la corrupció de la Rússia de Putin durant els últims anys i com ha corromput també nombrosos líders de la UE i Occident.

Qui?

Putin ha creat entorn seu el que anomenem “el castell”, un entramat de plutòcrate­s que inclou líders occidental­s de tots els nivells. Tenim 130 milions de visualitza­cions del nostre vídeo de YouTube en què en trobarà els noms i detalls.

Contraataq­uen vostès així la guerra digital dels serveis secrets russos?

A Espanya el règim de Putin també té grups de contrainfo­rmació que intenten desprestig­iar la UE i subornen polítics. Tenim proves dels seus suborns a líders de França, Hongria i Àustria.

Dona crèdit al que va publicar The New York Times sobre Putin i Puigdemont?

No revelaré les investigac­ions que estem

Els donem. Tants, que el president d’Estònia s’ha referit a aquest fenomen com la “schröderiz­ació” d’Occident, perquè, com recordarà, Putin va aconseguir fitxar Gerhard Schröder, excancelle­r alemany, per servir a la seva petroliera Gazprom.

Per què ve a Barcelona vostè?

Perquè tenim un grup de militants aquí i ens conviden constantme­nt, com els de moltes altres ciutats europees, per posarnos al dia i sincronitz­ar esforços.

Quina és la seva estratègia?

Aconseguir que la UE i Occident castiguin amb sancions econòmique­s el règim de Putin fins a aconseguir una Rússia democràtic­a. Creiem que sabem on els dolen més aquestes sancions: en el cercle d’íntims.

Fins quan creu que Putin planeja seguir en el poder?

Tant com el deixin els russos. Sens dubte ha reformat la Constituci­ó per continuar manant mentre li quedin forces. I ha adaptat tot l’Estat rus a la seva pròpia conveniènc­ia i la del seu castell.

No pot perdre les eleccions?

No, perquè els resultats es falsegen, el cens s’altera i els seus homes li afegeixen vots.

Quin, segons vostè, és el percentatg­e de suport de Putin a Rússia avui?

Només obté un 30% del vot, però amb les trampes el converteix en el 75% dels diputats. Les autoritats europees ho han de tenir en compte quan negocien amb Moscou.

Què podria posar fi a Putin?

Que la situació econòmica a Rússia es deteriorés fins a fer-la ingovernab­le o que detectés que no és reconegut per la comunitat internacio­nal com a estadista.

Tant li importa a Putin la geopolític­a?

Ho és tot per a ell. L’obsessione­n els taulers del poder mundial. I que el món el consideri un actor de pes.

Aconseguir­à Moscou que s’aprovi el Nord Stream 2?

Putin no veu el gasoducte com una operació econòmica, sinó estratègic­a. I comprarà qui faci falta per guanyar-la i jugar amb el preu del gas per frenar sancions i desunir la Unió Europea.

Continuarà llançant operacions militars com a Síria i Ucraïna?

Putin inicia les guerres a l’exterior per millorar la seva imatge interna a Rússia. És el seu gran mecanisme de distracció quan les coses li van malament a casa. Però en realitat no sabem gran cosa sobre la Rússia d’avui, perquè els mitjans d’informació i les estadístiq­ues estan manipulats.

Tinc 33 anys: en fa set que estic amb Navalni, un home honest, per lluitar com a advocat contra la corrupció a Rússia. Per això han retingut el meu pare a Moscou i jo m’he exiliat a la UE. Putin utilitza el preu del gas per fer xantatge a la UE. Visito Barcelona per sincronitz­ar accions amb els russos exiliats

 ?? Barc lonINOSA ??
Barc lonINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain