La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els nous míssils són set vegades més ràpids que un avió

- FERRAN DALMAU Ba ! a

El que no corre vola. Van ser els cuirassats, després les armes nuclears i ara la nova cursa armamentis­ta té per objectiu la velocitat. La Xina va provar a l’agost un artefacte hipersònic en òrbita que va fer la volta al món sense ser detectat pel Pentàgon, segons el diari Financial Times. Rússia i Corea del Nord també asseguren haver llançat míssils hipersònic­s i la preocupaci­ó als Estats Units creix.

La tecnologia hipersònic­a és aquella que viatja a una velocitat almenys cinc vegades superior al so. A l’atmosfera i a una temperatur­a de 20°C, el so viatja a 1.235 km/ h. Es considera velocitat hipersònic­a aquella que supera els 6.125 km/h, set vegades més ràpida que un avió comercial. Un míssil hipersònic llançat des de Pequín arribaria a la Casa Blanca en menys d’1 hora i 47 minuts i a Madrid en menys d’una hora i mitja, a més de ser molt difícil de detectar. El Japó i els Estats Units han treballat recentment en nous sistemes de satèl·lits per blindar-se davant atacs de nova tecnologia, però segons va alertar el Financial Times, la intel·ligència dels Estats Units no va detectar l’artefacte de prova xinès llançat l’agost passat. A diferència del míssil balístic –que pren una trajectòri­a alta en arc–, l’hipersònic viatja a una altura baixa en l’atmosfera, assolint l’objectiu en menor temps. El prototip utilitzat per l’exèrcit xinès s’inspira en dispositiu­s de tecnologia orbital soviètics.

Hi ha diferents tipus de dispositiu­s hipersònic­s. Solen diferencia­r-se entre míssils de creuer –dispositiu­s d’atac– i vehicles planadors, utilitzats per transporta­r o recaptar informació. Majoritàri­ament utilitzen una tecnologia coneguda com air breathing, que requereix la presa aire per a la combustió.

La velocitat no ho és tot; un dels factors diferencia­ls dels nous míssils és la gran agilitat, que els converteix en molt manejables i pràcticame­nt indetectab­les.

La gran capacitat de maniobra és un factor diferencia­l en la cursa armamentis­ta, tot i que la precisió de la tecnologia hipersònic­a encara és tasca pendent: malgrat ser només una “prova rutinària” –segons va dir el Ministeri de Defensa xinès– l’artefacte llançat fa dues setmanes per ordres de Pequín es va desviar almenys 30 quilòmetre­s. c

 ?? "IN DAN#$A / AP ?? Avions de combat xinesos SU-30 a punt d’enlairar-se
"IN DAN#$A / AP Avions de combat xinesos SU-30 a punt d’enlairar-se

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain