La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’absència de Putin i Xi amenaça de deslluir la cimera del G-20 de Roma

La presidènci­a de torn italiana busca el compromís d’emissions zero el 2050

- ANNA BUJ

Arriba l’hora de la veritat per al primer ministre italià Mario Draghi, amfitrió de la cimera del G-20 que tindrà lloc aquest cap de setmana a Roma. La presidènci­a de torn italiana té l’objectiu que els membres d’aquest club es comprometi­n a arribar a emissions zero en el 2050 en una reunió que serà una avantsala de la cimera del clima que arrencarà dilluns a Glasgow, la COP26. En això tindrà un aliat notable: el president dels EUA, Joe Biden, que s’estrena en el primer G-20 presencial després de la pandèmia.

Biden vola a Europa per reiterar al món que els EUA han tornat al multilater­alisme després dels quatre anys de la controvert­ida diplomàcia de l’administra­ció Trump, amb l’agenda plena. Només aquest divendres es veu amb el Papa –malgrat que el Vaticà ha cancel·lat la retransmis­sió de l’arribada de l’expedició–, amb el president francès, Emmanuel Macron, amb Draghi i també amb el president de la República, Sergio Mattarella. Però malgrat el protagonis­me de Biden, el G-20 quedarà deslluït per l’absència de dos jugadors importants, el president rus, Vladímir Putin, i el xinès Xi Jinping, que seguiran els actes en remot.

Tampoc no hi acudiran el primer ministre del Japó, Fumio Kishida, per les eleccions generals al seu país, ni el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, que amb prou feines fa viatges internacio­nals. La gran incògnita és si el brasiler Jair Bolsonaro anirà Roma després que una comissió del Senat l’hagi acusat de crims contra la humanitat per la seva gestió de la pandèmia.

Amb aquestes notables faltes serà complicat assolir el compromís que busca Draghi entre els participan­ts a la cimera del G-20, que junts sumen un 80% de les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle. Ni Pequín ni Moscou no estan disposats que la batalla contra el canvi climàtic afecti la seva projecció econòmica, com tampoc no ho està l’Índia, malgrat que Narendra Modi sí que viatja a Roma i també veurà el Papa dissabte. La Xina s’ha marcat l’objectiu del 2060, però l’Índia no ha subscrit cap compromís d’aquest tipus.

S’espera que els líders del G-20 també segellin l’acord per imposar un impost mínim global del 15% a les empreses, i afrontin la pujada dels preus de l’energia i la recuperaci­ó econòmica després de la covid. A més retran els últims homenatges internacio­nals a la cancellera alemanya Angela

Merkel, que s’acomiada després de setze anys en el poder i serà acompanyad­a pel seu probable successor Olaf Scholz en les trobades bilaterals.

El G-20 deixarà espai per a reunions cara a cara, una oportunita­t important després de gairebé dos anys de pandèmia. S’espera una trobada entre Biden i Merkel però el que genera més expectació és la que tindrà lloc aquest divendres entre l’inquilí de la Casa Blanca i Macron, que intenten rellançar les relacions bilaterals després de la crisi diplomàtic­a desencaden­ada pel contracte sobre la venda de submarins a Austràlia i pel nou pacte defensiu en l’àrea indopacífi­ca a l’esquena de París, malgrat els territoris i interessos francesos, amb l’objectiu de contenir la Xina.

L’agenda oficial del G-20 es durà a terme en un escenari molt particular: el barri de l’EUR, al

Angela Merkel inclou el probable successor, Olaf Scholz, en les trobades bilaterals

La trobada serà al barri de l’EUR, creat per Mussolini, i Roma està blindada amb 5.000 policies

sud de Roma, nascut per voluntat del dictador Benito Mussolini, que volia celebrar allà l’exposició universal del 1942. L’EUR és avui un barri satèl·lit que no té res a veure amb la resta de Roma, un pol residencia­l i de negocis. Té fins i tot un llac artificial i les oficines centrals de moltes grans empreses com l’energètica ENI. Els seus monuments són plens de propaganda feixista, i el més icònic és el palau de la Civilitzac­ió Italiana, més conegut com el Colosseu quadrat, que acull la seu central de la marca de luxe Fendi. Un altre dels edificis més coneguts és el modern centre de convencion­s La Nuvola, precisamen­t on es veuran les cares els mandataris mundials.

L’EUR està completame­nt blindat, però també l’atenció és màxima a la resta de Roma després de les violentes protestes que van acabar amb neofeixist­es destrossan­t la seu d’un sindicat. Itàlia ha desplegat 5.000 policies per contenir les manifestac­ions, que hi haurà: des de treballado­rs italians d’empreses en crisi fins a d’activistes contra l’emergència climàtica, i on s’espera que acudeixin antivacune­s.

Les escoles quedaran tancades aquesta tarda i es tallarà el trànsit al centre. c

 ?? TIZI N  F BI /  FP ?? Els carrabiner­s han fortificat el centre de convencion­s La Nuvola al districte romà d’EUR
TIZI N F BI / FP Els carrabiner­s han fortificat el centre de convencion­s La Nuvola al districte romà d’EUR

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain