La Vanguardia (Català-1ª edició)

París i Londres intenten frenar l’escalada en el conflicte pesquer

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Els governs de França i del Regne Unit van intentar ahir rebaixar el to per trobar una sortida al conflicte pesquer que els enfronta, una de les conseqüènc­ies més negatives del Brexit.

El mateix primer ministre francès, Jean Castex, es va mostrar “obert a les discussion­s” si Londres “respecta els seus compromiso­s”. Aquesta expressió de bona voluntat es va produir només hores després que dos pesquers britànics fossin intercepta­ts per vaixells francesos davant la costa de Le Havre, al canal de la Mànega. Un va ser multat per aparentmen­t pescar sense llicència i l’altre per resistir-se al control. París va anunciar, a més, dures mesures de represàlia a Londres per considerar que és massa mesquí en la concessió de llicències als pesquers francesos. Entre les sancions figuraria la prohibició de descarrega­r directamen­t peix en ports francesos i uns controls duaners i sanitaris més estrictes als productes del mar arribats del veí país.

El ministre britànic del Medi Ambient, George Eustice, va qualificar de “decebedore­s i desproporc­ionades” les mesures de retorsió franceses, que haurien d’entrar en vigor el 2 de novembre, i va avançar que hi haurà una rèplica adequada. Però, alhora, va fer una crida a la calma i a la desescalad­a. Segons ell, Londres ha concedit el 98% de les llicències franceses requerides. Les xifres de París indiquen molta menys generosita­t britànica.

La tensió pesquera bilateral, que se centra en l’accés als caladors entorn de les illes anglonorma­ndes de Jersey i Gernsey, coincideix amb una alça de preus d’alguns productes com les vieires, molt apreciades pels francesos. El seu preu gairebé s’ha doblat respecte a fa un any. c

França amenaça amb mesures de retorsió si els britànics són mesquins al concedir llicències de pesca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain