La Vanguardia (Català-1ª edició)

El delirant complot per atacar l’Elisi

Imputats a França 14 individus d’extrema dreta per haver preparat, en plena pandèmia, un rocamboles­c cop d’Estat

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Cop d’Estat a França, amb assalt a l’Elisi, ocupació d’una emissora de televisió i discurs a la nació del líder revoltat. No és el guió d’una d’aquestes comèdies ximples que serveixen per omplir els cinemes per Nadal. Es tracta d’un pla que, per delirant i rocamboles­c que pugui semblar al segle XXI, va obligar la direcció general de la Seguretat Interior (DGSI), màxim òrgan de la lluita antiterror­ista, a intervenir-hi.

El diari Le Parisien i l’emissora France Info van revelar ahir els detalls del frustrat complot, dirigit per un peculiar personatge, Rémy Daillet, de 54 anys, fill d’un antic diputat centrista i ell mateix exdirigent del Moviment Demòcrata (MoDem), un partit de centredret­a aliat d’Emmanuel Macron des del principi de la legislatur­a.

En l’estrambòti­ca operació

Azur hi havien de participar dos ex alts oficials de l’exèrcit. Un d’ells, Christophe M., de 63 anys, havia arribat al grau de tinent coronel i va ser condecorat amb la Legió d’Honor.

També hi donava el seu suport un professor de química, Lionel F. que s’ocupava dels preparatiu­s per fabricar explosius a base de fertilitza­nts. Daillet, que ha estat formalment acusat de crear una “associació terrorista de malfactors”, va idear el pla des de Malàisia, on s’havia autoexilia­t amb la seva família.

Fa uns mesos va ser extradit a França per la implicació en un altre cas fosc, el segrest, l’abril passat, d’una nena, la Mia, protagonis­ta d’una disputa entre els seus pares per la seva custòdia.

Abans de dedicar-se a organitzar el cop d’Estat contra un Govern que considerav­a “genocida” i tirànic –per impulsar la vacunació contra la covid–, Daillet va enviar missatges amenaçador­s als membres del Parlament. Els va plantejar un ultimàtum perquè canviessin de política i deixessin de ser “còmplices d’un crim contra la humanitat i per tant condemnats”.

El líder colpista havia aconseguit nomenar 36 “capitans de regió” que l’havien d’ajudar a dur a terme la insurrecci­ó. Daillet deia que tenia un equip d’unes 300 persones.

Els investigad­ors han trobat noms de policies i militars en actiu i fins i tot el d’un alcalde en exercici.

Els revoltats pretenien atacar antenes de 5G, així com centres de vacunació i magatzems on es guarden les vacunes. Donaven per descomptat que haurien d’utilitzar la violència i que correria la sang. Als documents trobats es deia que “des del moment en què l’adversari obrís foc, les nostres tropes d’assalt tenen tota la llicència per replicar”.

El moment culminant de l’operació Azur seria la presa del palau de l’Elisi i d’altres punts neuràlgics de la capital. Daillet tenia previst pronunciar un gran discurs a la nació des de l’Elisi. Paral·lelament, els seus homes haurien ocupat una emissora de televisió per poder divulgar els seus missatges. Els colpistes també volien elaborar una llista de periodiste­s “hostils” per actuar contra ells.

Segons l’advocat de Daillet, Jean-Christoph Basson-Larbi, el seu client només volia “l’enderrocam­ent pacífic i popular del sistema polític vigent en el marc de l’exercici de la llibertat d’expressió i de consciènci­a”. En declaracio­ns, ahir, a l’emissora BFM-TV, el lletrat va insistir en què el pla que s’atribueix a Daillet era inviable, propi d’un escriptor amb imaginació però no d’un veritable colpista.

Els serveis antiterror­istes, tot i això, seguien la pista de Daillet des de feia temps.

Els va cridar l’atenció el vídeo que va penjar el 27 d’octubre de l’any passat a la plataforma YouTube en què cridava el “poble de França” a rebel·lar-se. El vídeo va ser vist per 300.000 persones i va fomentar una segona versió que es va fer viral. Els deliris de Daillet no són una anècdota ni una broma. A França s’han desarticul­at els últims anys sis cèl·lules clandestin­es d’extrema dreta amb plans violents que incloïen atemptats a Macron i a d’altres líders polítics. Diversos grups extremiste­s, com Generació Identitàri­a, han estat il·legalitzat­s. Però el complotism­e, en part lligat a la pandèmia, ha continuat sent molt present a les xarxes socials.

En vista del projecte de Daillet, semblen encara més inquietant­s els dos manifestos publicats fa uns mesos per milers de militars retirats i en actiu en els quals avisaven del perill de dissolució de França i de guerra civil, un caos que obligaria les forces armades a intervenir. Aquests arguments apocalípti­cs són molt similars, per cert, a la retòrica utilitzada per Éric Zemmour, l’escriptor i polemista d’ultradreta que ja va segon en intenció de vot en alguns sondejos abans d’anunciar que serà candidat a les presidenci­als. c

El líder del grup és Rémy Daillet, un expolític antivacune­s amb suport de militars i policies

 ?? - / AFP ?? Rémy Daillet al juny davant un jutjat de Nancy
- / AFP Rémy Daillet al juny davant un jutjat de Nancy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain