La Vanguardia (Català-1ª edició)

Polònia promet sense data tancar la sala judicial disciplinà­ria

-

Si bé el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va anunciar ahir “un compromís” per tancar la polèmica Sala de Disciplina del Tribunal Suprem que l’enfronta a la UE, el mandatari populista va ser ambigu i no va fixar cap data. “Crec que en els propers mesos sorgirà una idea de compromís dins de la nostra coalició, una idea que també serà acceptable per al president, sobre la Sala de Disciplina del Tribunal Suprem”, va assegurar Morawiecki.

L’esmentada sala disciplinà­ria és l’origen del conflicte amb la Comissió Europea sobre la prevalença del sistema judicial de la UE per per damunt del polonès. Dimecres, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va imposar una multa d’un milió d’euros diaris a Polònia mentre no tanqui la sala.

Morawiecki va afirmar que la idea de l’esmentat compromís va néixer al si del Govern “molt abans de la sentència del TJUE”, dictada el 14 de juliol, que va ordenar a Polònia suspendre l’activitat i paralitzar els processos pendents iniciats per l’esmentada sala.

Aquest organisme, creat pel Govern polonès en el 2017 com a part de la seva reforma judicial, té competènci­es per sancionar, destituir o traslladar contra la seva voluntat tots els jutges del país.

El ministre de Justícia, Zbigniew Ziobro, va afirmar aquest dijous que Polònia “no pot ni ha de pagar” aquestes multes, ja que es tracta, va dir, d’“elements de pressió i només els febles hi cedeixen”.

Fa uns dies, el mateix Morawiecki va acusar la UE de “xantatge” i d’“apuntar amb una pistola al cap” de Polònia i va comparar la retenció dels fons de recuperaci­ó econòmica postpandèm­ia per part de Brussel·les amb “un intent de començar la tercera guerra mundial”. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain