La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un demolidor informe oficial retrata la brutalitat del colonialis­me belga

El Parlament federal debatrà oferir reparacion­s a les víctimes congoleses

-

La comissió especial creada en el Parlament federal de Bèlgica per examinar el seu passat colonial podria trigar a pair les gairebé 700 pàgines de l’informe lliurat aquesta setmana per una desena d’historiado­rs.

“Tenim una responsabi­litat històrica cap a les víctimes dels abusos del colonialis­me. La tasca és massa important com per abordar-la amb presses”, ha declarat el seu president, Wouter De Vriendt, davant la publicació d’un document sorgit de l’onada de protestes globals desencaden­ades per la difusió del vídeo de la mort d’un home negre anomenat George Floyd sota el genoll d’un policia blanc al maig del 2020 a Minneapoli­s.

La responsabi­litat de l’Estat en l’explotació de la República Democràtic­a del Congo, Ruanda i Burundi, el mite de la missió civilitzad­ora i la possibilit­at d’oferir algun tipus de reparacion­s, tot es va posar per primera vegada sobre la taula. El rei Felip va demanar disculpes pels abusos comesos al president congolès, Félix Tshisekedi, i el Parlament va crear una comissió d’investigac­ió.

Enfrontats a la monumental i sensible tasca d’examinar el passat, els polítics van recórrer als historiado­rs i els van encarregar investigar els fets, el seu impacte i les conseqüènc­ies actuals. Nou mesos després, la comissió Congo, té la seva resposta, 689 pàgines que retraten la brutalitat d’un sistema d’explotació construït sobre el racisme que va passar factura al país fins i tot després de la colonitzac­ió.

“La qüestió que es planteja pot formular-se així: existeixen proves històrique­s d’una explotació sistemàtic­a, de crims atroços i grans patiments humans causats pel colonialis­me belga? La resposta a aquesta pregunta és un categòric sí”, afirma l’informe.

Però “els historiado­rs no sempre estan en posició de formular respostes clares i indiscutib­les a les qüestions que es planteja la societat”, en especial la qüestió del reconeixem­ent (una autora parla de “crim”) i les possibles reparacion­s. Encara que entre els historiado­rs existeix consens sobre la major part dels temes abordats en estudi, com destaca el diari De Standaard, són però assumptes que continuen tocant una fibra sensible en la societat belga.

L’informe parla d’“amnèsia col·lectiva” davant les injustície­s comeses durant vuitanta anys per l’empresa colonitzad­ora belga. La propaganda colonial iniciada pel rei Leopold, quan el Congo era la seva empresa particular i continuada després per l’Estat belga, encara pesa sobre la memòria del país.

“La idea que els pitjors excessos de la violència colonial sota el règim de Leopold va ser obra d’individus marginals i aïllats no concorda amb les conclusion­s actuals de les investigac­ions, que revelen diferents règims de terror i extorsió violenta combinats amb una impunitat freqüent”, assenyala l’informe.

De vegades la violència afectava la “vida íntima” dels colonitzat­s, diu de la política de separació de nens mestissos.

Un tòpic encara molt viu a Bèlgica és que la violència sistèmica va acabar el 1908, quan l’Estat belga va agafar les regnes del Congo al rei Leopold. Aquesta falsa idea procediria de la maquinària propagandí­stica oficial, que ha dissimulat “l’opressió, el règim de treballs forçós i altres formes de violència que van continuar caracterit­zant al règim colonial”. En les dues èpoques, va constituir “un sistema de govern extractiu i racista”. El Congo, recorden els autors , va ser definit al seu dia com “un escàndol geològic” per la seva riquesa en minerals. Encara que queda per examinar a fons qüestions com el paper de l’església catòlica, l’informe tomba el mite de l’acció civilitzad­ora blanca al Congo, les aportacion­s de l’administra­ció colonial al terreny de la salut, l’educació o les infraestru­ctures. Els historiado­rs defineixen el racisme com la base de l’acció colonitzad­ora amb efectes socials que arriben fins als nostres dies i recullen les nombroses veus crítiques que al seu dia, no vuitanta anys després, van denunciar les injustície­s comeses per la colonitzac­ió. “Les desigualta­ts del passat s’han traduït, pels efectes a llarg termini, en una sèrie de desigualta­ts contemporà­nies”, assenyala l’informe, en el qual cada expert firma les conclusion­s lligades a la seva disciplina.

El debat està servit. “El perjudici sofert és impossible de quantifica­r”, admet Anne Wetsi Mpoma, especialis­ta en història de l’art. “Però això no canvia en res el fet que s’hagi de reparar amb una compensaci­ó financera”. c

La violència al Congo, definida al seu dia com “un escàndol geològic”, va sobreviure el rei Leopold

 ?? Barcrel nBAaeg è eie ?? L’estàtua de Leopold II a Brussel·les, pintada l’any passat com a rebuig del monument
Barcrel nBAaeg è eie L’estàtua de Leopold II a Brussel·les, pintada l’any passat com a rebuig del monument

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain